V soboto se bo odvrtel filmski trak v avditoriju na Minoritih.

Kmalu, 8. julija, se bo zagnal filmski trak Letnega kina Minoriti. Gre za sodelovanje Društva za razvoj filmske kulture, Maribor v povezavi z GT22, ki skrbita za kuriranje in selekcijo programa, Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo odstopil lokacijo avditorija na Minoritih, in podjetja MariBox s tehnično podporo. Za gostinsko ponudbo pa bo poskrbel klub Wetrinsky.

Filmski program bo potekal vsako soboto in sredo do 26. avgusta, pri tem pa se bo dotaknil glasbe, zgodovine, različnih filmskih žanrov, zvrsti, obdobij in kontinentov.

Glasbeni pričetek

Prva polovica programa bo potekala v znamenju toka glasbe in glasbene zgodovine, saj bodo odvrteli dokumentarne filme o glasbenih in popkulturnih fenomenih – Milesu Davisu, Amy Winehouse, Beatlesih in Laibachih.

Nato bodo gledalci imeli možnost videti humorno in pretresljivo nekonvencionalno družinsko dramo Kapitan Fantastični z močno družbeno kritiko, nadaljevali pa bodo s prikazom kultne drame o avanturah in tegobah štirih škotskih odvisnikov od heroina Trainspotting T2 ter angleško dramo Jaz, Daniel Blake, kjer gre za borbo 59-letnega tesarja proti kapitalistični usodi. Prikazali še bodo z oskarji nagrajeno bolečo in presenetljivo dramo Manchester by the Sea, za piko na i pa napovedujejo prvo predpremiero letošnjega letnega kina – francosko pustolovsko biografijo Odiseja, o življenju in delu pionirja, inovatorja, raziskovalca in filmarja Jacquesa-Yvesa Cousteau-ja.

Dramsko nadaljevanje

Drugo polovico pa bo otvorila predpremiera novega balkanskega filmskega mojstra Emirja Kusturice Na mlečni poti, kjer bo nastopil v glavni vlogi sam režiser z Monico Bellucci. Prvič bo v Mariboru prikazana tudi azijska misteriozna kostumska drama Služkinja, korejskega režiserja Chan-wook Parka.

Odvrtela pa se bo tudi senzacija z lanskega Canskega filmskega festivala – Toni Erdmann, nemške režiserke Maren Ade. Žanrsko pa bosta program zaokrožila nizozemska animirana Rdeča želva, režiserja Michaëla Dudoka de Wita, in digitalizirana slovenska klasika Dolina miru. Kdor pa si še ni ogledal, pa bo imel sedaj možnost videti letošnjega presenetljivega dobitnika oskarja za najboljši film, glavno moško vlogo in scenarij – Mesečina.

Program celovečercev pa bodo dopolnili tudi s predfilmi, kjer bodo predstavili raznolike mariborske filmske festivale, ki skrbijo za filmsko ponudbo v Sloveniji: StopTrik, Enimation, Film na oko, Student Cuts, Festival migrantskega filma in Festival LGBT filma.

Namen je približati filmsko festivalsko dogajanje, izobraziti publiko z manj dosegljivim programom in povezati posamične organizatorje za večji pretok izkušenj, znanja in idej na filmskem področju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice