Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Festival Borštnikovo srečanje bo z današnjim slovesnim odprtjem dobil poln zagon.

Po nocojšnji gostujoči predstavi iz tujine Poroka umetniškega ansambla Gecko se bodo v prihodnjih dneh zvrstile predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, konec prihodnjega tedna pa bo festival zaključila podelitev nagrad, poroča STA.

Festival se je začel v ponedeljek s programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki so ju uvedli lani. Z današnjim slovesnim odprtjem se bo nadaljeval v formatu kot vrsto let poprej.

V Vetrinjskem dvoru bodo najprej odprli razstavo Portreti s fotografijami prejemnikov in prejemnic Borštnikovega prstana, ki jih je v zadnjih dveh letih posnel fotograf Primož Korošec. Sledil bo ogled razstave o scenografiji na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut SLOGI v sodelovanju z Narodno galerijo in Umetnostno galerijo Maribor, še poroča STA.

Prireditev z govori ob odprtju festivala bo ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor s predstavo Poroka ansambla Gecko pod umetniškim vodstvom izraelskega vsestranskega ustvarjalca Amita Lahava. Do gostovanja, ki sodi med vrhunce letošnje festivalske edicije, prihaja s podporo British Council Ljubljana. Predstava prikazuje distopični svet, v katerem je posameznik poročen z državo, in uporablja 12 jezikov, kar pomeni, da nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega.

Med letošnje festivalske vrhunce sodi tudi nastop bolgarskega umetnika

Bolgarski umetnik Ivo Dimchev bo v nedeljo gostoval v Minoritski cerkvi s koncertnim performansom The Live Concert. V okviru festivala bo v Mariboru med drugim potekalo tudi srečanje Evropskega regionalnega sveta Mednarodnega gledališkega inštituta ITI, še poroča STA.

V soboto se bo s predstavo Kresnice Mestnega gledališča ljubljanskega začel tekmovalni program, v katerega je selektor Matjaž Zupančič uvrstil 12 uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice