Do 24. avgusta bo moč videti razstavo »Bogo Čerin - 70 let«.

Danes bodo v Vetrinjskem dvoru razstavljene fotografije Boga Čerina, fotografa značilnih uličnih fotografij Maribora, ki pa se je konec šestdesetih posvetil predvsem ženskemu aktu. Razstava z naslovom »Bogo Čerin – 70 let« se bo odprla ob 20. uri, na ogled pa bo vse do 24. avgusta.

Tako imenovani mojster fotografije je preminil minuli mesec, na današnji dan pa bi moral dopolniti 70. let. Znan je bil po svojih uličnih fotografijah, saj je ovekovečil razpadajoče hiše, greznice, slaba stanovanja, stari Lent in okolje Maribora prav tako pa zajel tudi živahne človeške stike mestnega jedra. Konec 60. let pa se je posvetil predvsem ženskemu aktu, ravno tovrstne fotografije pa so mu prinesle največ nagrad.

Pričel je kot fotoreporter ...

Bogomir Čerin je pričel kot fotoreporter, postal urednik fotografije pri časopisu Katedra, sodeloval z Večerom in Delom ter objavljal v revijah Teleks, Kaj, Jana in Start. Pisal je časopisne prispevke o fotografiji in fotografskih razstavah za Večer, predaval fotografsko oblikovanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, mentoriral na fotografskih delavnicah in leta 1989 pomagal ustanoviti Fotogalerijo Stolp v Mariboru, ki jo je vodil do leta 1994. Bil je tudi član številnih društev in fotografskih zvez, kot je umetniški svet Fotografske zveze Slovenije in Londonski salon fotografije, bil pa je tudi predsednik Fotokluba Maribor, za svoje delo pa je prejel ogromno nagrad.

Spletni portal Likovna umetnost v prostoru mesta Maribor izpostavlja cikel fotografij golega telesa s tkanino, »ki mestoma zbujajo vtis, da sta zajeta v ples, pri čemer celoto prevevata dinamika in svežina, mestoma je naglašena čutnost«. 

FOTO: Facebook, Razstava “BOGO - ČERIN 70 let“

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice