Foto: Marko Soršak Soki (Facebook)
Marka Soršaka Sokija je fant Matej, ki uživa v koncertih in je glasba zanj kot terapija, navdihnil za nov projekt Dobrodelna kitara 20za20.

»Mladenič Matej je pri štirinajstih mesecih z očetom doživel prometno nesrečo, utrpel hujšo poškodbo glave in postal invalid. Danes je star 18 let in skozi glasbo je nepopisno napredoval. Matej si sicer težko zapomni stvari, ima pogoste epileptične napade, peša mu tudi vid, vendar rad poje, zapomni si besedila in glasba ga osrečuje.« je pojasnil Marko Soršak Soki. 

V času epidemije je njegova mama Sanja iskala načine, kako bi lahko sina peljala na koncert oziroma glasbo v živo in tako je kontaktirala Marka Soršaka Sokija. Ta mu je v studiu nadel majico Elvis Jason in mu na bobnih pripravil zasebni koncert v živo.

»Matejeva sreča je bila ob tem neizmerna,« se spominja.

Ko je Soki mamo in fanta pospremil do avtomobila, je opazil, da je ta neprimeren za invalide, saj ga mama težko posede v avto.

Ob Sokijevem začudenju, da »to ne moreta tak«, mu je mama fanta zaupala, da že nekaj časa zbirata za kombi. »Nenehno imata problem s prevozom, saj je Matej na vozičku, je velik fant in mama Sanja ga zelo težko naloži v njuno vozilo.«

Tako je začel razmišljati, kako bi lahko pomagal. 

Foto: Marko Soršak Soki (Facebook)

Matej bo ambasador Dobrodelne kitare 20za20

Mladenič Matej bo postal ambasador njegovega dobrodelnega projekta.

»Verjamem, da je še veliko takih fantov s takšnim problemom in jih želimo tudi s tem projektom spodbuditi in pomagati,« pojasni Marko Soršak Soki. 

Ob tem dodaja, da je tako Matej ambasador vsem »ljubiteljem glasbe«, ki na glasbila ne morejo igrati, lahko pa obiskujejo koncerte v živo. Z dobrodelnim projektom mu bomo priskočili na pomoč, da bo vožnja na koncert zanj veliko lažja.
 

Z obiskom šole Žalčana navdušil nad glasbo in izdelovanjem kitar

»Pred petimi leti sem obiskal osnovno šolo v Žalcu, kamor sem prinesel glasbila. Tam sem spoznal mlade dečke, ki jih je moj obisk totalno navdušil in vrgel v glasbo,« je opisal.

Ene izmed njih je bil tudi Jernej Ježovnik, ki izdeluje kitare iz sntntnov. 

Mladi kitarist je Marka Soršaka Sokija pred kratkim kontaktiral in mu pokazal električno kitaro, ki jo je izdelal.

»Posebnost te ročno narejene kitare je v njenem trupu, saj je narejena iz »sntntnov«, to so tisti aluminijasti čepki s katerim odpremo pločevinko. Trup polni med štiri in pet tisoč čepkov! On sam naredi kitaro, naredi model in vse. Kitare so vrhunske,« pojasni Soki.

Foto: Jernej Ježovnik (osebni arhiv)

Prav takšno kitaro je že izdelal tudi za dobrodelni projekt. Skupaj s Sokijem sta izbrala model Telecaster, na katerega igrajo veliki svetovni kitaristi kot sta npr. Bruce Springsteen in Keith Richards.

Kitara iz stntnov bo letala po celi Sloveniji

Električna kitara iz stntnov bo potovala po celi Sloveniji, na njo pa bodo zaigrali znani slovenski glasbeniki.

»Dobrodelna kitara 20za20. Izdelana je bila, da bo prepotovala Slovenijo. Nanjo bodo zaigrali glasbeniki. Vsak bo posnel video kot spletni koncert za naše “ljubitelje glasbe”. V zahvalo in podporo bomo zbirali sredstva in pomagali našim borcem, ki jim glasba v življenju pomeni terapijo in življenje,« je zapisal.

Videi, ki jih bodo skupaj z glasbeniki posneli po popotovanju kitare po Sloveniji, bodo zaokrožil po spletu in na ta način pripomogli k zbiranju sredstev za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, katerim glasba predstavlja prav posebno terapijo. 

To le nekaj izmed glasbenikov, I bodo sodelovali pri projektu: Matevž Šalehar – Hamo, Zoran Predin, Žan Serčič, Bor Zuljan, Zoran Predin, Jernej Šavel (Dubioza Kolektiv), Slavc Kovačič – Spidi, Marty Favento in mnogi drugi.

Vsak, ki bo zaigral na dobrodelno kitaro se bo na njo tudi podpisal in na koncu akcije bota  šla na dražbo. Zbrana sredstva bodo namenili za glasbila in logistične težave pri zavodih za otroke s posebnimi potrebami. 

Pri projektu Dobrodelna kitara 20za20 pa bo Sokiju ob strani stala tudi Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. Tako bodo s skupnimi močmi Mateju in drugim pomoči potrebnim prej uresničili njihove sanje.

Projekt se bo začel v mesecu rocktobru (kot ga Soki rad poimenuje) in bo trajal štiri do šest mesecev.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice