Foto: Damjan Švarc
Gostovanje Drame SNG Maribor s Somrakom bogov v Nišu v Srbiji na festivalu »Teatar na raskršću«.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bo nocoj v tekmovalnem delu festivala »Teatar na raskršću« v Srbskem narodnem gledališču Niš uprizorila dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića

V gledališki priredbi znamenitega Viscontijevega filma, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča in ki jo je napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak k. g., Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik in Miloš Battelino.

Somrak bogov (1976), sloviti Viscontijev film, v ospredje postavlja kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev, pravzaprav lastnikov industrijskega imperija von Essenbeck. Družino, ki z velikim bogastvom in s produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi, sestavljajo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih.

Foto: Damjan Švarc

Besedilo je prevedla Mojca Marič, dramaturg je Ivor Martinić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektorja Mojca Marič in Janez Bostič, skladatelja Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec.

Festival drame in gledališča balkanskega kulturnega prostora tekmovalnega značaja »Teatar na raskršću« se letos med 11. do 19. marcem prvič odvija v Srbskem narodnem gledališču Niš. Festival želi na enem mestu zbrati gledališko umetnost balkanskega kulturnega prostora. Cilj festivala »Teatar na raskršću« je afirmacija podobnosti in razlik kulturne identitete držav in narodov, ki si delijo isti prostor, Srbije in Niša kot mesta razpotij evropskih in svetovnih poti, krepitev mednarodne kulturne izmenjave, promoviranje gledališke umetnosti in ustvarjalcev, izmenjava idej in gledaliških praks. Festival je posvečen izzivom in perspektivam sodobnega gledališča.

Ob osmih tekmovalnih predstavah, katerih premiere so bile v preteklem koledarskem letu, v selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, so na programu festivalu tudi številne spremljevalne prireditve: okrogle mize kritikov, tribuna »Teatar na raskršću«, promocije knjig in gledaliških časopisov.

Festivalska žirija bo podelila nagrade za najboljšo predstavo, režijo, kostumografijo, scenografijo, originalno scensko glasbo, odrski gib ter štiri igralske nagrade, prav tako pa tudi posebno nagrado Festivala. Ob teh bosta podeljeni še nagrada okrogle mize kritikov in nagrada novinarske žirije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice