Umetnost ima številne blagodejne učinke na naše telo. Sprostite se z glasbo in plesom.

Umetnost ni le lepa, ampak ima tudi zdravilno moč. Že Grki so poznali učinek katarze v tragediji, afriški šamani in ameriški Indijanci so svojim duhovnim obredom dodali elemente plesa. V vse bolj priljubljenih psihoterapevtskih metodah z risanjem, muziciranjem, plesom, pisanjem poezije terapevti ustvarijo situacijo, ki bolnika spodbudi, da izrazi misli in čustva, ki bi jih sicer težko izrazil.

Sproščanje z umetnostjo v mestu Maribor

Vsak ponedeljek med 20.00 - 21.30 v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora poteka delavnica Sproščanje z umetnostjo. Vsak ponedeljek se izmenjujeta delavnici (Od)slikanje s pomočjo glasbe in Gib in sprostitev, ki ju vodita Vesna Gomboc, univerzitetna diplomirana socialna delavka, in Sabina Drevenšek, inštruktorica za individualno in funkcionalno vadbo. 

Med poslušanje glasbe se izloča dopamin

Glasba blagodejno vpliva na nas, nas notranje bogati, izboljšuje naše razpoloženje, motivira, sprošča in osrečuje.https://revive.adriadigital.si/www/frrr/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=372&loc=https%3A%2F%2Fgovori.se%2Fastro%2Fglasba-sprosca-in-nas-notranje-krepi%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.si%2F&cb=8c81ee2ca5 Z glasbo sicer ne moremo pozdraviti bolezni, lahko pa pozitivno vplivamo na naše počutje. Raziskava, ki prihaja iz kanadske fakultete McGill v Montrealu, je pokazala, da se med poslušanjem priljubljene glasbe v hipofizi sprošča večja količina hormona dopamin. 

Ples osvobaja um in telo

Številna ljudstva in narodi so že od nekdaj uporabljali ples za izkazovanje čustev, pripovedovanje zgodb, zdravljenje, čaščenje bogov, praznovanje. Kot terapevtsko sredstvo pa se je uveljavil šele na začetku minulega stoletja. Plesni terapevti verjamejo, da sta telo in duševnost povezana. Telo vpliva na naše čustvovanje in obnašanje, čustveni problemi, stres ali pretekle travme pa povzročajo napetost v mišicah in telesu ter togo gibanje. Med plesom naj bi šlo za ekstatično doživetje. 

Nekaj preprostih nasvetov za sprostitev doma:

Odpravite se na sprehod v naravo.

Privoščite si kopel.

Privoščite si kratek spanec.

Naredite si aromaterapijo z vonjem sivke in melise.

Pijte zeleni ali melisin čaj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice