Podobnost med jezikoma ni slučajnost. Veneti, ki so nekdaj živeli na območju Slovenije, so okoli leta 1150 namreč odpotovali v daljno Indijo in tam pustili svoj pečat.

Ste vedeli, da obstajajo neverjetne podobnosti med slovenščino in indijskim starodavnim jezikom sanskrt? Jezikoslovci so že v šestedestih letih prejšnjega stoletja odkrili, da si z sanskrtom delimo kar 30 odstotkov jezikovnih korenin. Mar tudi Slovenci izvorno govorimo jezik, namenjen religiji, filozofiji in raznim obredom?

Začelo se je dve tisočletji pred Kristusom …

Sanskrt je starodavni jezik, ki so ga na področju Indije uporabljali že dve tisočletji pred Kristusom. Gre za stari indoarijski jezik, ki izvira iz vedskega sanskrta in ga še danes uporabljajo v religiozne in filozofske namene v obliki himn in spevov. Gre za enega najstarejših indoevropskih jezikov.

Podobnost v številih

Tako kot v slovenščini število 31 izgovorimo najprej z enico, potem desetico (enaintrideset), tudi v sanskrtu velja enako pravilo. 31 izgovorijo kot ‘eka-trimšat', kar dobesedno pomeni ena-in-trideset.

Podobnost velja tudi pri ostalih številih:

Slovenščina in sanskrt bratska jezika z dvojino

Slovenščina in sanskrt sta edina znana jezika, ki tvorita dvojino. Ostanke dvojine sicer še lahko zasledimo v preostalih slovanskih jezikih (recimo v ukrajinskem), pa vendar imajo s slovnično dvojino kaj malo opraviti.

Oba jezika si delita prav tako šest sklonov in tri števila (ednina, dvojina, množina). Vendar pa v sanskrtu poznamo še en dodaten sklon, in sicer ablativ.

Obilica podobnih besed

V sanskrtu poznajo besede, ki so na las podobne našim. Naši zimi rečejo 'hima', prijeti je 'parjeti', glagol peljati se pa ima za svojo sanskrtsko vzporednico 'palati'. 

Stara slovenščina vplivala na sanskrt?

Čeprav je mnogo jezikoslovcev menilo, da je na slovenščino vplival sanskrt, pa nekateri menijo prav nasprotno: obstajala naj bi neka arhaična verzija slovenščine, ki je vplivala na sam sanskrt. Slednjo misel je navdahnila prav raziskava genetskega materiala, ki nasprotuje določenim zgodovinskim in arheološkim paradigmam. Navsezadnje so dve tisočletji pred Kristusom na območju Slovenije živeli Kelti in Veneti, ki so našo kulturo navdali z jezikom in običaji, ki jih poznamo še danes.

Tudi sicer smo Slovenci genetsko star narod. Večina genetskih skupin Slovencev je stara kar 20.000 let in prav dosti se v naši genski raznolikosti od tedaj ni zgodilo. V zadnjih 3000 letih se je naš genski bazen razširil le za 7 odstotkov. Vsekakor pa drži, da smo glede na genetske, zgodovinske, topografske in jezikovne raziskave še najbolj podobni Venetom, ki so potovali v daljno Indijo in tam pustili svoj pečat. Mar je prav prastari jezik Venetov vplival na razvoj sanskrta?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice