Pri Zvezi Romov Slovenije pozivajo k ohranjanju romskega jezika, saj opažajo, da se ta vse manj uporablja.

Kot so zapisali pri Zvezi Romov Slovenije, je romski jezik temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s seboj iz svoje nekdanje domovine - Indije.

Romani čhib oziroma romski jezik predstavlja kolektivne spomine Romov in njihovega razumevanja sveta in širše.

Jezik je popis »materialne in duhovne kulture«, kateri so nekoč pripadali, čeprav vsebujejo tudi elemente kultur drugih narodov, s katerimi so prišli v stik med svojim dolgim potovanjem. Romski jezik je ključ, ki odpira vrata nevidne preteklosti Romov iz njihove pradomovine do območja, kjer živijo danes.

»Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in tega zavedanja, tudi mi, ne smemo zanemariti«, meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc. Za ohranjanje romske identitete je jezik izjemno pomemben, zato je jeziku potrebno nameniti posebno pozornost.

Nevarnost za njegovo izginjanje je v tem, da ga mnogi Romi ne uporabljajo in se prilagajo jeziku okolja. Zato s svetovnim dnevom romskega jezika, opozorjajo na to, da je potrebno romski jezik ohranjati.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc poziva k večji uporabi romskega jezika.

Pri Zvezi Romov Slovenije si želijo, da se mlada generacija Romov začne zavedati, da je romski jezik bogat in lep jezik, ki ga je potrebno govoriti. In pri ohranjanju mora pomagati tudi mlajša generacija Romov, predvsem z zavedanjem, da je romski jezik nekaj najlepšega, če ga lahko govoriš, še poudarjajo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bre (nepreverjen)

Mnogi Romi ga ne uporabljajo in se prilagajo jeziku okolja.................kje si to staknil? Vsi se pogovarjajo med seboj v svojem jeziku ! Idi na kramarskega in poslušaj .

Bre (nepreverjen)

......zanima me koliko pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji je zaposlenih v vojski ,policiji in državnih uradih ? Temu se reče segregacija gospodje ,ki vas tako skrbi za državljane !

Starejše novice