Slovensko narodno gledališče v Mariboru bo letos obeležilo 100. obletnico delovanja, odkar se je tudi pričel čas poklicnega teatra, zato so za jubilejno sezono 2019/2020 pripravili prav poseben repertoar.

Sicer nemško gledališče obstaja že od leta 1852, medtem ko se je prva slovenska beseda spregovorila v predstavi Tugomir (Josip Jurčič) v režiji takratnega upravnika in direktorja drame Hinka Nučiča.

Od slovenske besede do otvoritvene drame natanko 100 let

Na 27. septembra, ko bo minilo natanko sto let, bodo tako v Stari dvorani premierno uprizorili poetično dramo Daneta Zajca Grmače v režiji mlade mariborske režiserke Nine Rajić.

Danes so v Kazinski dvorani direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug predstavili repertoar, ki bo pospremil zlato sezono.

Nadaljevali bodo z mariborsko epopejo Mostovi in bogovi v režiji Nejca Gazvode, katere vsebina gre po motivih Partljičevega romana Ljudje iz Maribora. 29. novembra si bo tako moč ogledati v Stari dvorani. 

Minilo je 357 let, odkar je en najslavnejših evropskih komediografov Molière spesnil Šolo za žene. Komedija, ki nastaja pod režisersko taktirko Ajde Valcl, bo premierno predstavljena v Stari dvorani 31. januarja 2020.

Mladi režiser Juš A. Zidar se je lotil režiranja absurdno tragične komedije razplastenega dela Mariborčana Roka Vilčnika z naslovom Pošta. Ta je nekoč služila kot komunikacijski center, danes pa je zgolj še eden od členov verigi prenasičene potrošniške obsedenosti.

24. aprila pa bodo na oder Stare dvorane prenesli pričevanja o intimnih zadevah Slovencev, rojenih v prvi polovici 20. stoletja, ki jih je v poljudni etnološki študiji zbrala pisateljica in novinarka Milena Miklavčič. Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače na krut, trpek in brezkrajno ujet, a tudi bistroumen in humoren način razprostira material za umetniško obravnavo, ki se je bo lotil mlad režiser Daniel Day Škufca. 

Metamorfoze so doživele že številne odrske adaptacije, po motivih Ovidija in Teda Hughesa pa se je sprehodil tudi Tibor Hrs Pandur. 22. maja si bomo arhetipe človeških strasti, ekstaz in trpljen v novih preoblekah v režiji Jana Krmelja ogledali na Malem odru. 

»Ovidij je v Metamorfozah spojil človeško, božje in živalsko in pokazal, da je zgodovina spirala, v kateri se arhetip človeške ekstaze in trpljenj vračajo v novih preoblekah, a noč lažji in nič manj razumljivi vsakemu novemu času. Gonilo zgodovine in njenih metamorfoz je strast.«

Miha Glob pa je zrežiral tudi ponorelo pustolovščino za otroke od petega do devetega leta, in sicer predstavo Mariborčana Andreja Predina Mica pri babici. »Ko izstopi pred babičino hišo na Radvanjski ulici, se zgodi vsakič drugačna, zmešana in napeta 'micijada'.«

Zlata opera

Operno sezono odpira nova uprizoritev operete Netopir dunajskega kralja valčkov Johanna Straussa mlajšega, ki je ravno s tem delom dosegel trajno mednarodno slavo. To bo režiral večkrat nagrajeni češki režiser Stanislav Moša.

Naslednja operna premiera bo pomenila za sezono pravo obogatitev, saj bodo v Mariboru prvič v zgodovini uprizorili Verdijevo opero Simon Boccanegra. Ta namreč spada med skladateljeva najbolj dovršena in tudi izvajalsko najzahtevnejša dela. 

Zgodovini mesta pa se bodo poklonili s pomladno praizvedbo novitete Marpurgi, ki je nastala po istoimenskega romana Zlate Vokač Medic ter jo soustvarjata skladateljica Nina Šenk in libretist Igor Pison.

Za vse privržence velikih ljubezenskih zgodb pa so ob koncu sezone pripravili spektakel v podobi Puccinijeve opere Madama Butterfly v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Balet

Ob stoletnici v Baletu pripravljajo Pepelko Sergeja Prokofjeva v koreografiji izjemnega baletnega esteta in koreografa Jean-Cristopha Maillota, ki je s svojimi postavitvami proslavil že številne podeije sveta. 

V pomladnem delu baletne sezone si bo moč ogledati še triptih sodobnega baleta, pod katerega se podpisujejo mednarodno priznani koreografi, začenši s švedskim ustvarjalcem Alexandrom Ekmanom in njegovo koreografijo Left Right Left Right, nato pa še z baletno predstavo Handman, za kater je Edward Clug leta 2017 prejel nominacijo za prestižno nagrado 'Benois de la danse', ter s kultno stvaritvijo Falling angels legendardnega koreografa Jiří Kyliána. 

Simfonični cikel

V okviru simfoničnega cikla bodo izvedli šest koncertov s privlačnim koncertnim programom. Nastopilo bo kar nekaj mednarodno uveljavljenih solistov, med drugimi violinista Oleksandr Semčuk in Dino de Palma, legenda slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak, mlada nadobudna flavtistka Dorotea Senica ter godalna virtuoza, violinistka Lana Trotovšek in violončelist Milan Hudnik.

K bogati koncertni ponudbi spadata tudi cikel komorne glasbe Carpe artem, ki ga prireja društvo za komorno glasbo Amadeus, ter cikel samospeva Samospevanje, ki ga izvaja pianist Nejc Lavrenčič v družbi najodličnejših slovenskih interpretov. 

FOTO: Tiberiu Marta

Zlati in otroški abonma

Nov v ponudbi je dramsko-operno-baletni abonma »Zlatih sto«, ki združuje najlepše uprizoritve vseh treh umetniških enot, opero Traviata, opereto Netopir, balet Smrt v Benetkah ter dramski uprizoritvi Lov na Čarovnice in Ogenj, rit in kačeniso za igrače.

V Otroškem gledališkem abonmaju si bodo najmlajši lahko ogledali Janka in Metko, Mico pri babici, balet Hrestač ter Kosovirja na leteči žlici.

Ponudba pa je pestra tudi za preostale, zdaj že uveljavljene ponudbe. Abonma Komedija vsebuje uprizoritve Šola za žene, Norčije v spalnicah, Baron Munchhauen, Ta veseli dan ali Matiček se ženi in Addamsovi.

Abonma Mali oder vključuje uprizoritve Pošta, Pljuča, Taka sem kot vi, rada imam jabolka in Oče.

Evropski abonma pa v svoji tretji izdaji ponuja izbor iz produkcije SNG Maribor (komedijo Šola za žene, balet Pepelka in opereto Netopir) in produkcije HNK Zagreb (Donizettijovo opero Lucia di Lammermoor, balet Prevzetnost in pristranost in dramo Slavoja Žižka Antigona). 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice