Umrl je nekdanji ravnatelj Umetnostne galerije Maribor in Pokrajinskega muzeja Maribor Peter Može.

Umrl je Peter Može, ki je bil od leta 1981 do leta 1993 ravnatelj Umetnostne galerije Maribor, poroča STA. Svojo profesionalno pot je nadaljeval kot ravnatelj Pokrajinskega muzeja Maribor, ki ga je vodil od leta 1997 do leta 2002.

Njegovo vodenje Umetnostne galerije Maribor je zaznamovalo združevanje dveh do tedaj samostojnih ustanov, Razstavnega salona Rotovž in Umetnostne galerije Maribor.

V tem času je Umetnostne galerije Maribor pridobila tudi prve štiri prostore v Kresiji, kamor je preselila vedno bolj obsežen oddelek arhivske dokumentacije, v današnjem sporočilu za javnost izpostavljajo v galeriji.

Leta 1984 so ob 30-letnici ustanovitve Umetnostne galerije Maribor pripravili odmevno razstavo, Likovno življenje med vojnama v Mariboru. Može je okrepil stike s sorodnimi institucijami po Jugoslaviji, še posebej z Beogradom.

Tako je leta 1986 v sodelovanju z Narodnim muzejem iz Beograda pripeljal v Maribor razstavo Pariška šola, kjer so bila razstavljena dela Chagalla, Cezanna, Degasa in Renoirja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice