Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je objavil še en natečaj, ki vabi k ustvarjanju v zavetju doma.

Filmarje vseh starosti vabijo k snemanju filmov na temo izolacije in vseh mogočih situacij, smešnih ali tragičnih, ki jih ta prinaša s seboj. Film, ki mora biti rezultat skupinskega dela, je lahko igrani, dokumentarni, mokumentarni, animirani ali eksperimentalni.

Žanrskih omejitev torej ni, dolg naj bo največ petnajst minut, v prostoru, kjer se snema, pa je lahko naenkrat samo en igralec. 

»Ustvarite idejo, napišite scenarij, naredite casting. Vsak naj posname svoj del filma, potem pa se posvetite čaranju v montaži,« še predlaga producent za filmsko dejavnost Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Matjaž Šmalc. Rok za oddajo končnega izdelka je ponedeljek, 4. maj 2020. Prispele kratke filme si bo ogledala strokovna komisija, ki bo najboljše uvrstila na KoronaFESTfulFejstFilma in nagradila s knjižnimi nagradami založbe Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Filmski festival bo potekal prek spleta, v času Tedna ljubiteljske kulture, od 15. do 24. maja 2020.

Najboljši filmi bodo glede na kategorije, v katere jih bo razvrstila žirija, uvrščeni na različna nadaljnja srečanja: najboljši otroški filmi na Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, mladinski na Filmske Vizije – podkategorijo Festivala Vizije – Festivala mladinske kulture, ostali pa na Festival neodvisnega filma. 

Če bodo čas in razmere po epidemiji dopuščale, bodo našteti festivali potekali v dvoranah v jeseni 2020.

KoronaFESTfulFejstFilma, na katerem bodo na spletu predvajali izbrane filme, bo potekal v času Tedna ljubiteljske kulture, ki vsako leto v mesecu maju za dober teden po vsej Sloveniji združi ustvarjalce in ljubitelje kulture. Namen Tedna ljubiteljske kulture je izraziti priznanje več kot 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko, torej brez plačila za svoje delo, namenjajo kulturi. 

Rdeča nit letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, ki je že sedmi po vrsti, je inštrumentalna glasba. Za njeno promocijo, zlasti med mladimi, pa bo skrbel ambasador Tedna ljubiteljske kulture, klarinetist in pevec Dejan Krajnc.

Zaradi izrednih razmer bo letošnji Teden ljubiteljske kulture potekal nekoliko drugače, kot smo bili vajeni doslej. Večino dogajanja se bo namreč preselilo na medmrežje - na spletno stran Tedna ljubiteljske kulture ter na družbeni  omrežji Facebook in Instagram.

Nekaj aktivnosti že poteka

Na Facebook profilu Tedna ljubiteljske kulture so objavljene predstavitve kulturno-umetniških društev, ki se ukvarjajo z inštrumentalno glasbo, in predstavitve različnih inštrumentov. V času karantene je nastalo tudi nekaj zanimivih glasbenih izdelkov, kot je »karantenska izvedba« skladbe Slovenci, ki so jo člani Papirniškega pihalnega orkestra Vevče - ta letos praznuje že 120 let, s pomočjo sodobne tehnologije posneli vsak na svojem koncu. 

Na spletu bodo potekale tudi nagradne igre, namesto otvoritvenega dogodka bodo zaokrožile viralne poslanice ambasadorja Dejana Krajnca in direktorja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marka Repnika. Posamezni ustvarjalci in skupine bodo vabljeni k sodelovanju s svojimi produkcijami, med katerimi bomo najzanimivejše predstavili tudi na spletni strani Tedna ljubiteljske kulture in družbenih omrežjih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice