Turneja profesorja, ki je navdušil javnost, ko je na Gimnaziji Vič v Ljubljani dijakom v rap ritmih predstavil Prešernovo Gloso, posnetek pa je v hipu postal viralen, se nadaljuje na Štajerskem.

Profesor, ki rapa Prešerna, Igor Saksida je predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in v Kopru. Skupaj z Alešem Štegerjem te dni predstavljata pesniško zbirko Pesem sem, ki k branju poezije na inovativne načine nagovarja mlade bralce. Tokrat bosta obiskala Mariborsko knjižnico in pokazala, da lahko s svežim pristopom za poezijo navdušimo tudi mlade bralce.

Nagajiva knjiga, ki poezijo tudi oblikovno približuje novi generaciji

Knjiga zbira pesmi preko sto pesnic in pesnikov, nastalih v zadnjih petdesetih letih, plejado ključnih, prepoznavnih glasov slovenske in svetovne književnosti. Pesmi so uvrščene v tri razdelke: pesmi o ljubezni, pesmi o potovanju v neznano ter pesmi o poeziji sami, o ustvarjanju in deloma oporekanju realnosti.

Pestro bralno doživetje poezije je ključni namen zbirke, ob pesmi pa urednika vpletata tudi nekaj navedkov iz besedil o poeziji in sproščen dialog, ki napeljuje k prebiranju in premišljevanju poezije, odpira horizonte in vzbuja skomine.

Nagajivo knjigo, ki poezijo tudi oblikovno približuje novi generaciji, je oblikovala Maja Licul, subtilne fotografije pa je prispevala Marjeta Marinčič. Izbrane pesmi so dostopne in očarljive, mnogopomenske in zapomljive, pesmi za vsakdanjo, čim bolj pogosto in preprosto rabo. Unikatna antologija pesmi za najstnike je izšla pri založbi Beletrina.

Raziskovalni opus Sakside s področja zgodovine in teorije mladinske književnosti in didaktike književnosti dopolnjujejo učbeniki in vsestranski angažma na področju promocije knjig za otroke in mladino. Je tudi avtor uspešnice Kla kla klasika z raperjem Rokom Trkajem.

Ne zamudite. Sreda, 20. marec ob 10.00 in ob 12.00.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice