Romski Fanfare Ciocărlia bodo kmalu nastopili v Romani kafenava.

V mariborski prvi romski restavraciji na Taboru, ki deluje po načelih socialnega podjetništva – Romani kafenava, se bo 23. julija, ob 18. uri, dogodil koncert legendarne romske skupine Fanfare Ciocărlia.

Gre za skupino romski glasbenikov, ki s hitro energijo in kompleksnimi ritmi že več kot dvajset let združujejo klarinet, saksofon, trobento, tubo, rog, tolkala in basovski boben, odigrali pa so že več kot dva tisoč koncertov v več kot sedemdesetih državah. Njihov glasbeni stil temelji na tradicionalni romunski folk glasbi, vendar pa se fuzično meša s turškimi, bolgarskimi, srbskimi in makedonskimi stili.

Smatra se jih celo za pionirje žanra Balkan Beats, saj jih je bosanski DJ Robert Soko v letu 2011 začel prvi vrteti v Berlinu v svojih kompilacijah. Naslednje leto pa je nemški režiser Ralf Marschalleck posnel tudi večkrat nagrajeni dokumentaren film Brass on Fire, ki prikazuje življenje članov in se fokusira na njihovo majhno romsko vas Zece Prajini iz Moldavije.

Združenje EPEKA vabi vse, da "se udeležijo brezplačnega dogodka, ki spodbuja strpnost in ohranjanje romske kulturne dediščine, hkrati pa ljudem omogoča, da se v poletnih mesecih udeležijo koncerta svetovnega merila".

FOTO: Facebook Fanfare Ciocărlia

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice