Foto: Tanja Cvitko
V Kulturnem centru Pekarna so na ogled plakati uglednih umetnikov z vsega sveta, ki spodbujajo sprejemanje raznolikosti, širijo sporočilo o strpnosti in medsebojnem razumevanju.

Projekt plakatov Toleranca združuje 28 umetnikov, ki so na plakatih ponazorili besedo 'strpnost' v svojem maternem jeziku. Plakati niso namenjeni tradicionalnim obiskovalcem umetniških razstav, ampak se s svojo močno sporočilnostjo želijo dotakniti širše javnosti.

V Mariboru smo izbrane plakate že videvali razstavljene v avli GT22, tokrat pa jih premierno predstavljajo v družabnem parku v Kulturnem centru Pekarna. Tam bo razstava na ogled vse do 19. junija. 

»Projekt Toleranca s pomočjo oblikovanja spodbuja sprejemanje raznolikosti. V sodelovanju s svetovnimi avtorji opozarjamo na pojav nestrpnosti in prispevamo k pozitivnim spremembam v družbi,« je o projektu povedal njegov ustanovitelj in kurator Mirko Ilić. 

Foto: Tanja Cvitko

Mirka Ilića je leta 2017 za začetek projekta navdihnil filmski festival Hiša strpnosti v Ljubljani. Prosil je 28 umetnikov, naj ustvarijo plakat o strpnosti, njegova edina zahteva je bila, da na plakat napišejo besedo 'strpnost' v svojem maternem jeziku. 

Od svojega rojstva v Ljubljani je bila razstava na turneji že v 34 državah (od Islandije, Južne Afrike in Južne Koreje). Že več kot 250.000 obiskovalcem na 111 svetovnih postavitvah je nastavila ogledalo z vizualnimi sporočili o strpnosti in medsebojnem razumevanju.

Foto: Tanja Cvitko

Na ogled so dela avtorjev: 

Armando Milani (Italija), Art Chantry (ZDA), Bob Gill (ZDA), Bojan Hadžihalilović (Bosna in Hercegovina), Brad Holland (ZDA), Charles S. Anderson (ZDA), Dan Reisinger (Izrael), David Plunkert (ZDA), Dejan Kršić (Hrvaška), Fares Cachoux (Sirija), Frank Arbelo (Bolivija), Grafprom Studio (Ukrajina), Gunter Rambow (Nemčija), Gurbuz Dogan Eksioglu (Turčija), Joanna Górska & Jerzy Skakun (Poljska), Karlsson Wilker (ZDA), Keizo Matsui (Japonska), Radovan Jenko (Slovenija), Tomato Košir (Slovenija), You Chen (Kitajska).

Foto: Tanja Cvitko

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Cez 30 let bote vi imeli strpnost in raznolikost ko bodo islamisti prevladali nad evropo in bodo uvedli sarijski zakon hvala bogu takrat ne bom vec med zivimi vi idioti prihodnosti pa boste vse to moral ziveti...

rockandroll (nepreverjen)

Res je, ljudem se je že čisto zmešalo od te strpnosti a hkrati so ti ki se imajo za najbolj strpne do tujcev, bolestno sovražni do svoje države, do svojega naroda ( no mnogokrat so to tudi potomci južnih priseljencev ki ne marajo Slovencev ) Ponavadi se gre za zakompleksane ljudi ki niso ljubljeni, potem pa iščejo okoli sebe še bolj šibke od sebe, ki bi jim radi nudili oporo za 5 minut " slave" in da bi jim nekdo rekel hvala . Čakam kdaj se bodo pojavili plakati za priseljence in jih bodo pozivali k strpnosti do matičnega naroda, do lokalne veroizpovedi, do strpnosti do žensk itd.ali spet s plakati populistično nagovarjamo samo belopoltega moškega ? Spiz.dite s to vašo hlapčevsko strpnostjo .

In reply to by Default (nepreverjen)

Aleš83 (nepreverjen)

Lep projekt, bravo.

Starejše novice