Le še nekaj dni nas loči do pričetka tradicionalnega 5. Festivala Ezl ek, ki se tradicionalno prične z Operno nočjo v Mestnem parku Maribor, kar bo zagotovo popestrilo kulturni utrip mesta.

Operna noč v Mestnem parku je tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Dogodek je letos še posebej pomemben, saj Slovensko narodno gledališče Maribor obeležuje stoletnico obstoja osrednje kulturne institucije v Mariboru in celotni severovzhodni Sloveniji. Letos je častni pokrovitelj Operne noči predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, veliko podporo in naklonjnost pa ima dogodek Operna noč tudi s strani mariborskega župana Saše Arsenoviča.

Direktor gledališča, Danilo Rošker, je povedal: »Pred nami je peta Operna noč, v kateri mariborska opera sodeluje s svojim programom. Zelo smo veseli, da smo lahko uskladili vsa nesoglasja, ki so bila letos glede same postavitve. Ampak, tako kot rečejo ‘pametni se dogovorijo’ in smo se res dogovorili, da bo v našem prelepem parku Operna noč lahko izvajana še naprej. Letos je ta dan za nas še posebej pomemben, saj bomo lahko napovedali naše praznovanje stoletnice drame, opere in baleta. Imamo pripravljen odličen program pod vodstvom našega hišnega dirigenta in umetniškega direktorja, gospoda Simona Krečiča, z našimi solisti, zborom in orkestrom. Tako da bo prelep večer in tudi lepo vreme.«

Prisluhnili bomo največjim opernim zvezdam

»V Operni noči izvedemo največje hite z našimi največjimi opernimi zvezdami, ki so vsako leto bolj popularne tako v našem mestu, kot tudi širše. Obeta se nam koncert opernih arij s solisti Sabino Cvilak, Rebeko Lokar, Ireno Petkovo, Andrejo Zakonjšek Krt, Martinom Sušnikom in Jaki Jurgcom. V program vedno vkomponiramo še napovednike za naslednjo sezono, katere prva predstava bo opereta Netopir, s tole opereto pa bomo tudi začeli koncert,« je povedal Simon Krečič, umetniški in glasbeni direktor Opere.

V prihajajočem vikendu ne bo manjkalo niti dobrodelnosti

V soboto dopoldne pa bo na sporedu že tradicionalni 12. dobrodelni pohod ‘Koraki za korakce, ki ga organizira istoimensko društvo. Predsednica društva, Andreja Kračun, je o pohodu povedala: »Z veseljem povemo, da bomo že dvanajstič korakali, tudi če bo deževalo. Tokrat bomo zbirali za zdravstveni dom Adolfa Drolca, za project za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami in osnovni šoli Fram bomo opremili gibalnico. Že preko štiridesetim šolam in ustanovam smo opremili njihove gibalnice. Zbirno mesto za pohod bo ob 10. uri, pričel pa se bo ob 10.30, z nastopom otrok iz osnovne šole Fram in gledališko igro ‘Peter in volk’, ki nam jo podari drama mariborsko gledališče in za to smo jim zelo hvaležni.«

Na pohodu bodo na voljo tudi majice, ki jih boste ob prostovoljnem prispevku lahko odnesli domov.

Dogajalo se bo tudi na znamenitem Ezl eku

Klasičen Poklon Ezl eku, najbolj znanemu vogalu v Mariboru, bo letos potekal že šestnajstič. Prireditev se bo pričela ob 11. uri z uvodnim pozdravom Jožeta Groblerja, temu pa bo sledil glasbeni in kulturni program, v katerem bodo nastopili Ivo mojzer, Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Jože Kobler, Milan Petrovič, Drago Šuperl, Oto Vrhovnik, ŽPZ Glasbene matice Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in vokalno-instrumentalna zasedba Barrique. Festival se bo zaključil v nedeljo, 26. maja, z mestnim piknikom.

Več o tem pa je povedal Mitja Špes: »16. Poklon Ezl eka je tradicionalno zadnja sobota v maju. Na vogalu Ezl ek se bodo Ezlekarji poklonili Ezlekarjem. Poklonu pa se letos pridružuje tudi dogodek ‘Moj poni in jaz imava nov obraz’, torej se bodo s tovrstnimi kolesi peljali po Mariboru. V nedeljo pa se bo festival zaključil z mestnim piknikom v sodelovanju s Šolo za gostinstvo in turizem«

Osveščanje obiskovalcev o primernem vedenju v parku

Organizatorji Festivala Ezl ek pa bodo pozornost posvetili tudi osveščanju obiskovalcev o primernem vedenju v Mestnem parku, saj se bodo množice sprehajale med drevesi, med katerimi so nekatera stara več kot 140 let, celotno območje pa je zavarovano kot spomenik oblikovne narave. Zato vse naprošajo, da naj se držijo hoje po utrjenih površinah, pse naj imajo pripete na povodcih in naj za njimi tudi počitstijo. Prav tako ni nikoli odveč opozoriti, da naj smeti mečejo v koše in tako skrbijo za ohranjanje parka takšnega, kot je zdaj. Organizatorji prav tako svetujejo, naj obiskovalci na dogodek pridejo peš ali z javnim prevozom in se tako izognejo iskanju parkirišča ali napačnega parkiranja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice