Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)
V sredo, 18. maja, točno ob 18.18, se je uradno odprl prenovljeni Kulturni inkubator.

Na Koroški cesti 18 so v sredo odprli prenovljen Kulturni inkubator, v katerem bo Mladinski kulturni center Maribor s partnerji odslej vabil na še številčnejše in razsežnejše vsebine.

Na otvoritvi so navzoče nagovorili direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Marja Guček, podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra, koordinatorica participativnega proračuna Mestne občine Maribor Neva Pipan ter višji predavatelj na Inštitutu za robotiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru Janez Pogorelc.

Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)
Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)

Kaj vsebuje prenovljen prostor?

Kulturni inkubator zajema razstaviščni prostor, v katerem se v sodelovanju z Inštitutom za robotiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru prvič predstavlja pregledna razstava ROBObum.

Ta se nadaljuje v izobraževalno-delavničarski studio, kjer so v preteklih mesecih svoje mesto našli že mnogi. Prostor je gostil tudi Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem, projekt Spreten.si pa v prostoru izvaja izobraževalni program za otroke. 

Prostori pa vključujejo tudi dva studia. V enem se nahajajo pisarne ter pregledni arhiv Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, v drugem pa se izvajajo delavnice platforme konS.

Prostore povezuje podhod, ki je v začetku leta v sodelovanju s študenti programa medijskih komunikacij ter Ustanovo Fundacijo Sonda doživel korenito prenovo in umetniško intervencijo, vse našteto pa se zaključuje v skupnostnem vrtu, ki so ga vzpostavili zaposleni Mladinskega kulturnega centra Maribor v okviru letošnjega Dneva za spremembe.

Bogat nabor omenjenih vsebin je bil v sklopu odprtja predstavljen v obliki showcase aktivnosti, nad katerimi so se navdušili tako najmlajši, kot tudi odrasli obiskovalci otvoritve.

Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)
Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)

Rdeča nit inkubatorja se je počasi nadgrajevala

»Rdeča nit Kulturnega inkubatorja je bila zastavljena že v letu 2006 s takratno direktorico Dragico Marinič in se je z leti počasi nadgrajevala. Najprej skozi teme, ki jih je odpiral Mednarodni festival računalniške umetnosti, od leta 2019 pa skozi nacionalni projekt konS – platformo za sodobno raziskovalno umetnost, katere eden izmed devetih partnerjev je tudi Mladinski kulturni center Maribor,« je ob otvoritvi pojasnila Marja Guček. 

In dodala: »V letu 2020 se je zgodba nadaljevala z uresničevanjem izglasovane ideje participativnega proračuna Mestne občine Maribor – vzpostavitve prostora za brezplačno učenje otrok programiranja in robotike, ki se dolgoročno razvija v izobraževalno središče novih tehnologij. Oba prostora, ki se nahajata na Koroški 18, sedaj povezujemo v celovito zgodbo.«

Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor pa je ob otvoritvi dejala, da je poslanstvo mariborske občine v ustvarjanju osnovnih pogojev, v katerih lahko uspevajo, rastejo in se udejanjajo kreativne ideje. Zato je prepričana, da bo tukaj mogoče spremljati veliko zanimivih in kreativnih vsebin.

Vir: Mladinski kulturni center (foto: Gregor Salobir)

Partnerjev in sofinancerjev je veliko

Partnerji projekta so Mestna občina Maribor, konS – platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Društvo Nagib, Spreten.si, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Sofinancerji pa so Evropsko leto mladih, Erasmus+, Evropska solidarnostna enota in Urad Republike Slovenije za mladino.

Projekt konS pa je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture,« naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice