Javna razgrnitev programa Europa Cantat Festivala v Cankarjevem domu (foto: Matej Maček).
To je vrhunski program enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov, ki ga bo prihodnje leto gostila prestolnica.

Več kot 40 festivalskih prizorišč, skoraj 200 glasbenih dogodkov, ateljeji z vrhunskimi mentorji, množično petje na prostem, nastopi vabljenih tujih zasedb, zborovsko petje v živo in umetnostno drsanje, petje družin, petje najmlajših, koncerti na ljubljanskih vrtovih, terasah, dvoriščih in v dnevnih sobah ... 

V Ljubljani se bo prihodnje poletje resnično veliko pelo. Med 16. in 25. julijem bo namreč naša prestolnica gostila mednarodni zborovski festival Europa Cantat Festival 2021, ki se od leta 1961 vsake tri leta odvija v enem od izbranih evropskih mest.

Pri nas ga v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo organizira ekipa Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

»V Slovenijo bo prišlo nekaj najboljših zborovskih dirigentov in drugih glasbenikov z različnih koncev sveta, v svet pa si želimo ponesti glas o izjemnosti Slovenije, o njenih ustvarjalcih in glasbi. V osmih festivalskih dneh bo na skoraj 200 dogodkih vsakdo našel kaj zase, kar ga bo zapeljalo, navdušilo in pustilo pečat. Seveda pa bo poskrbljeno tudi za varnost in zdravje sodelujočih,« pojasnjuje Urška Bittner Pipan, vodja Europa Cantat Festival 2021.

Program Europa Cantat Festivala 2021, ki so ga na javni razgrnitvi v Cankarjevem domu predstavile vodja festivala Urška Bittner Pipan, vodja programa Mihela Jagodic in članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad, bo navdušil še tako petične sladokusce.

Kljub entuziazmu, ki jim ga ni vzela niti epidemiološka kriza, pa se organizatorji zavedajo, da festival, ki ga običajno obišče okrog 4000 pevcev z vsega sveta in še enkrat toliko občinstva, pripravljajo v tveganih okoliščinah. Zato poudarjajo, da bodo njegovo izvedbo sproti prilagajali aktualnim epidemiološkim razmeram in tako poskrbeli za varnost vseh.

V Ljubljano bo Europa Cantat Festival 2021 pripeljal velike mednarodne zvezde zborovskega petja, kar je za slovenske udeležence in udeleženke odlična priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci in se seznanijo z aktualnim svetovnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe. Poleg tega je festival izjemno pomemben tudi za razvoj kulturnega turizma in drugih področij družbenega življenja.

»Europa Cantat Festival 2021 povezuje in navdihuje. Na festivalu bodo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter ob vsestranski podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana sodelovale številne organizacije s področja kulture, šolstva, turizma in gastronomije,« je povezovalni vidik festivala, ki bo pomembno prispeval k promociji Slovenije in njene kulture, strnila njegova vodja Urška Bittner Pipan.

Zborovsko petje, ki je najštevilčnejša kulturna ljubiteljska dejavnost v Sloveniji, se bo tako prepletlo še z drugimi umetniškimi zvrstmi (z literaturo, fotografijo, likovno dejavnostjo …), terapevtskim in socialnim delom ter športom. Festival bo tudi največji kulturni dogodek v času predsedovanja Slovenije Evropske unije v letu 2021.

»Žal, so nam trenutno vrata do festivala nekoliko priprta, a zagotovo bomo s skupnimi močni premagali tudi to in verjamem, da bo Europa Cantat Festival 2021 v Ljubljani izpeljan na najvišji možni ravni. Ekipa Europa Cantat Festivala 2021 z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pod vodstvom Urške Bittner Pipan in vodje programa Mihele Jagodic odlično napreduje in že tri leta dela na tem projektu. Pripravljeni smo na več scenarijev, a kljub temu upamo, da bo scenarij A, ki si ga vsi najbolj želimo, na koncu vendarle izvedljiv,« je povedal Marko Repnik, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

»V danem trenutku se trudimo po najboljših močeh in iskreno upamo, da nam naslednje leto uspe. Skoraj zagotovo festival ne bo takšnega obsega, kot smo si želeli in kot bi ga kot narod z izjemno zborovsko tradicijo, mednarodnimi referencami in rezultati na tem področju, znali pripraviti. In ne samo to, vemo, da smo kot država, posamezniki in predvsem ljubiteljski ustvarjalci res odlični gostitelji,« je poudarila skrbnica projekta na ministrstvu za kulturo Marjeta Pečarič.

Ob tem je tudi povedala, da je Europa Cantat Festival 2021, projekt izjemnih promocijskih, glasbenih, izobraževalnih in socialni razsežnosti, najbolj finančno podprt enkraten festivalski dogodek do zdaj.

Mestna občina Ljubljana se je za partnerstvo pri projektu Europa Cantat Festival odločila, ker se zavedajo, da ima zborovsko petje ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Ljubljani izjemno tradicijo, tekmovalni dosežki naših zborov pa so izjemni, je poudarila Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL. Mesto Ljubljana projekt podpira finančno in prostorsko. »Europa Cantat Festival 2021 bo v eminentni družbi dogodkov, ki bodo Ljubljano in Slovenijo tudi s pomočjo kulture in umetnosti izpostavili na mednarodnem prizorišču,« je še poudarila Mateja Demšič.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice