Ker so vrata Trafike oziroma najmanjšega slovenskega muzej sedaj zaprta, trenutno nihče ne more prelistati starih časopisov, ki jih hranijo v muzeju. A za dnevno dozo nostalgije in zanimivega branja zdaj skrbijo na Facebooku.

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana je ob otvoritvi za Mariborinfo poudarila, da je trafika majhna, njena zgodba pa zelo velika: »Trafika je za Maribor zelo pomembna zaradi tega, ker pripoveduje o tem, kako se je spremenila zgodovina v 20. stoletju, kako so se menjevali napisi na hišah, kako so se menjavali oblastniki in podobno. V majhni hišici se skriva veliko zgodovine.«

Trafika, kjer lahko prelistamo stare časopise

V muzeju so za obiskovalce na ogled stari časopisi, saj so ravno ti dober vir informacij o življenju v mestu nekoč. Prav tako so prava zbiralnica vseh tračev mesta in pozabljenih zanimivosti. 

A ker se je socialno življenje v mestu začasno zaustavilo, je seveda tudi Trafika zaprla svoja vrata. Vendar trafikanti tudi v teh časih ne počivajo. Še naprej nadaljujejo z dnevnim informiranjem in poučevanjem. Trafika tako dela naprej, le da jo namesto pri starem mostu, zdaj lahko obiščemo kar na Facebooku.

Vsak dan na Facebook profilu Trafika - Muzej za enega namreč objavijo eno vest iz starega časopisa, ki priča o življenju v Mariboru nekoč.

Zaradi oddaje jajc

Kaj se je dogajalo na Štajerskem leta 1917? Prebivalce je razburila napoved, da bodo uvedli prisilno oddajo jajc.

Vsak prebivalec en kilogram sladkorja mesečno

Od 1. aprila 1941 je lahko vsak Mariborčan kupil en kilogram sladkorja na mesec. »Dokler ni tako ... nam je dobro,« so ob tej stari vestički zapisali na Facebook strani Trafike.

Puntarske mlekarice

Mariborčani, ki so se 31. marca 1931 odpravili na trg po mleko, tega skorajda niso mogli dobiti. Okoliški kmeti so namreč stavkali, saj jih je motilo, da se med prazniki mleko prodaja po višji ceni. 

Dve tatvini perila

Marca leta 1941 so Mariborčanom in Mariborčankam povzročali težave nepridipravi, ki so kradli perilo, ki se je sušilo na vrvi. 

Ukradena zaklana svinja

Le kdo je mesarju iz Meljskega hriba leta 1928 ukradel že zaklanega prašiča?

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vedno kradejo (nepreverjen)

Zlovaki ...

Starejše novice