Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V okviru projekta Zgodbe prostorov – prostori zgodb so pripravili digitalni vodnik po izročilih slovenske literarne dediščine.

Na inovativen način želijo oživeti slovenski kulturni turizem, ki je močno povezan z bogato kulturno dediščino krajev.

»Digitalizacija v okviru pametnih mest odpira veliko priložnosti tudi za področja in sektorje, ki so v prvi vrsti spregledani. Med njimi je vsekakor sektor kulture oziroma področje kulturne dediščine,« izpostavila mentorica projekta Emilija Stojmenova Duh.

S tem namenom so se Beletrina, Fakulteta za elektrotehniko in Geodetski inštitut Slovenije povezali v projektu Zgodbe prostorov – prostori zgodb, v okviru katerega razvijajo prototip mobilne aplikacije, ki bo uporabnikom v petih slovenskih občinah na interaktiven način predstavila lokalne zgodbe naše literarne dediščine.

»Projekt temelji na ideji, da lahko tesna povezava med prostorom in nesnovno kulturno dediščino – ljudskim izročilom, kot so bajke, basni, pripovedi, izreki, pregovori, urbane legende, znanja, veščine in literatura – s pomočjo napredne tehnologije pospeši razvoj obstoječih in novih destinacij kulturnega turizma tako v Sloveniji kot globalno, prav tako pa jo lahko uporabljajo v okviru sektorja izobraževanja in usposabljanja,« so pojasnili iz kreativne baze.

Aplikacija kulTura predstavi literarno dediščino petih občin

Vodič deluje preko mobilne aplikacije KulTura, ki jo je zasnovala Fakulteta za elektrotehniko, v okviru projekta pa ga nadgrajujejo z vsebinami, ki temeljijo na literarnih predlogah. 

Pri projektu sodeluje pet slovenskih občin: Ptuj, Maribor, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem in Slovenska Bistrica.

Po Mariborski literarni poti nekoč in danes

Preko prepoznavnih literarnih točk v mestu te Mariborska literarna pot popelje skozi bogato literarno dediščino Maribora. 

»Obiskovalci dobijo virtualni in fizični vpogled v dogajalni prostor in čas literarnega dela, povezanega s posameznimi točkami, ter se na današnjo podobo ozrejo skozi oči nostalgične prispodobe,« so zapisali.

Ptuj kot mesto poezije in vina

Ptuj je prestavljen kot mesto poezije in vina skozi vse leto. 

»Literarne zgodbe so povezane z lokalnimi pesnicami in pesniki, ki se opirajo na zgodovinske lokacije mesta oz. opevajo duha nekega časa, predstavljajo pa tudi vinsko ponudbo mesta in okolice. Pri prototipu je izpostavljena poezija Alojzija Remca,« dodajajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice