Mlado gledališče v velikem zamahu nagovarja sedanje gledalce prihodnosti (foto: Boštjan Lah).
S predstavo Tihožitje - devet poskusov, kako ohraniti življenje v režiji Tina Grabnarja se je začel spremljevalni del 56. Borštnikovega srečanja.

Festival Borštnikovo srečanje posebno pozornost namenja razvoju novih občinstev, zato se tudi letošnji program začenja s programskim sklopom Mlado gledališče, ki vabi mlade gledalce in njihove vzgojitelje in oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne kulture in umetnosti ter sodobne vzgoje in izobraževanja.

Letos je tematsko usmerjen v umetniško refleksijo okolja in človekove odgovornosti za planet.

Sestavljajo ga štiri vrhunske predstave: Tihožitje v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Neverjetno potovanje Rdeče kapice katalonske skupine Insectotropics, avtorski portret nemškega fotografa, režiserja in pohodnika Volkerja Gerlinga Portreti v gibanju ter večzvrstna mojstrovina belgijskih ustvarjalcev Focus in ChaliWaté z naslovom Nedelja.

Predstave zaokrožuje inštalacija Arhiv samozadostnosti Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali v produkciji zavoda Bunker.

Umetniška doživetja poglabljajo na novo domišljeni pogovori z ustvarjalci, dopolnjujejo jih tri strokovne predstavitve – Lutka med življenjem in smrtjo, Pismenost za gledališče, Ljubezen v času epidemije – in dve ustvarjalni delavnici z gostujočimi umetniki – Fragmenti mesta, Montaža na odru. 

56. Festival Borštnikovo srečanje prinaša kakovosten in raznolik gledališki program in je pomemben za promocijo in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj in vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, pa tudi za mednarodno promocijo slovenskega gledališča in razvoj strokovne refleksije.

Osrednji del festivala predstavlja nerealiziran tekmovalni program iz leta 2020, v katerem se bo zvrstilo osem predstav po izboru Roka Bozovičarja, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 uprizoritev, na katere je tokrat lahko pogledal tudi s časovne distance.

Festival kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa Sidija Larbija Cherkaouija, katere gledališka predstava Nomad bo pospremila slavnostno odprtje festivala v petek, 18. junija, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji.

Od leta 2004 je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni.

Urnik 56. Festivala Borštnikovo srečanje si lahko ogledate tukaj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice