V torek obeležujemo svetovni dan poezije. Že tretje leto zapored bo potekala akcija Plačaj z verzom.

Ni treba, da ste Prešeren. S poezijo si lahko čisto vsak, ki bo napisal verz ali dva, prisluži brezplačni napitek – kavo ali čaj.

Bliža se torek, 21. marec, svetovni dan poezije, ko bo pobuda Plačaj z verzom pražarne kave Julius Meinl znova obudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu, z namenom, da ti napišejo kakšen verz ali dva.

To lahko storijo tudi tisti, ki se s poezijo ne ukvarjajo.

V akciji sodeluje 60 slovenskih kavarn

Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsem svetu potekali številni dogodki, na ta dan pa bo verz postal valuta za čaj in kavo v 37 državah in 1400 kavarnah po vsem svetu.

Tudi v Sloveniji bo v več kot 60 kavarnah mogoče za verz dobiti skodelico čaja ali kave.

V Sloveniji bodo osrednje dogajanje letošnje pobude potujoča karavana Plačaj z verzom vodili Boštjan Gorenc – Pižama, Luka Korenčič in Andrej Težak – Tešky. Potujoča karavana bo poete navdihovala in jim poleg Maribora stregla še v Ljubljani in Piranu.

V Mariboru bo z verzom možno plačati v Moji kavarni na Partizanski 2, in sicer med 18.00 in 19.30.

Seznam sodelujočih kavarn lahko najdete tukaj.

Brez dobrodelnosti ne gre

V Sloveniji bo pobuda Plačaj z verzom imela tudi dobrodelno noto. Mnogi menijo, da bi kultura in poezija bi morali biti dostopni prav vsem družbenim skupinam. Slepim in slabovidnim je v Sloveniji prilagojene le malo literature. Tako so v Julius Meinl Slovenija dobili idejo za akcijo #VerzZaVerz, s katero bodo vsi sodelujoči poeti pomagali razširiti nabor knjig v knjižnici za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike Centra IRIS.

Eden od glavnih razlogov za pobudo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet.

Foto: Facebook profil Moja kavarna

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice