FOTO: Marko Pigac
Že danes ob 21. uri je z brezplačnim predotvoritvenim dogodkom s projektijo filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba in pogovorom z igralko Mileno Zupančič na sporedu uvod v Letni kino Minoriti 2018, ki se bo uradno odprl to soboto.

Letošnji filmski program v soboto, 7. julija, odpira film Kvadrat, ki je prejel Cannsko zlato palmo 2017. Letni kino Minoriti bo trajal vse do 25. avgusta, gledalci pa si bodo 15 izbranih filmov lahko ogledali vsako sredo in soboto ob 21. uri.

Letni kino letos ustvarjajo štirje partnerji: Društvo za razvoj filmske kulture (DRFK) z GT22 Maribor, Lutkovno gledališče Maribor (LGM), MARIBOX in kooperativa Peron. Filmski program bo temeljil na najboljših filmih preteklega leta, ki so se okitili z najbolj odmevnimi nagradami ali ostali neupravičeno spregledani, hkrati pa bo postregel z nekaj najbolj pričakovanimi novostmi letošnjega poletja.

»Vsi vpleteni v projekt Letni kino Minoriti imamo radi umetnost in seveda film, predvsem pa si želimo to deliti z našim mestom v izjemnem prostoru avditorija Lutkovnega gledališča Maribor. Lanska izkušnja je bila navdušujoča, zato smo prepričani, da bo tudi letošnji program privabil vsaj toliko gledalcev kot preteklo leto, tokrat znova z odličnimi kratkimi predfilmi in novostjo – pogovori z gosti, ki bodo še dodatno osvetlili ogledane filme,« je povedala Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

Tudi digitalno restavrirani To so gadi

Lansko edicijo Letnega kina Minoriti je obiskalo 2745 ljubiteljev filma, v povprečju je to pomenilo nekoliko manj kot 200 obiskovalcev na vsako filmsko projekcijo. 

»Partnersko zasedbo in programski koncept letos ohranjamo in ga še nadgrajujemo. Ambiciozna programska ekipa z Žigo Brdnikom na čelu je znova pripravila odličen program, ki ob filmskem vključuje tudi glasbene dogodke, ki se povezujejo s filmskim programom. Letos bomo premierno predvajali novo, digitalno restavrirano filmsko kopijo To so gadi, vzpostavljamo pa tudi sodelovanje z Borštnikovim srečanjem, s katerim pripravljamo poseben dogodek ob zaključku letnega kina, 25. avgusta. Skupaj bomo letos pripravili 16 filmskih in filmsko-glasbenih večerov. » je pojasnil Rene Puhar, predsednik Društva za razvoj filmske kulture z GT 22.

»Veseli me, da smo tudi letos v sodelovanju s partnerji pripravili odličen program Letnega kina. V MARIBOXU sicer namenjamo pozornost različnim filmskim žanrom, tudi art filmu, vendar se zavedamo, da je dobro to specifično zvrst ponuditi tudi na drugih lokacijah, v drugačnem okolju. In Lutkovno gledališče to okolje ponuja. Še ta novost, letos je možno kupiti vstopnice tudi preko spleta na spletni strani Avditorija LGM in Mariboxa ali v Minoritih pred projekcijami,« je dodal Stipe Jerič, direktor Mariboxa.

Na pogovore prihajajo ugledna imena

Poleg glasbenih posladkov pa so letos novost tudi gosti, ki bodo filme osvetlili s filmskimi pogovori. Na uvodnem dogodku, v sredo, 4. julija, bodo po brezplačni projekciji filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, gostili igralko Mileno Zupančič.

Filmsko poletje v Minoritih bo v soboto, 7. julija odprl film Kvadrat, z zlato palmo nagrajeni film švedskega filmskega mojstra Rubena Östlunda, otvoritveni večer pa bo z elektronskim nastopom v živo sklenil Zergon. Program Letni kino Minoriti.

Med letošnjimi gosti bodo letos tudi igralka Maruša Majer ob filmu Ivan (14. julij), režiser Matjaž Ivanišin ob filmu Playing Men (18. julij) in glasbena umetnika Tomaž Grom ter Daniel Marinič ob premieri filma Šum Balkana (11. julij). Po projekcijah se bo druženje nadaljevalo v Minoritih s spremljevalnim glasbenim programom.

Za brezposelne vstop prost

Ogled filma z Mileno Zupančič danes (v sredo) ob 21. uri bo brezplačen, sicer pa bo cena vstopnice za filme 5 evrov, za brezposelne pa organizatorji omogočamo prost vstop. Filmske projekcije bodo potekale v vsakem primeru, če pride do hujših nalivov ali neviht v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, sicer pa, tudi ob zmernem deževju, v avditoriju, so pojasnili organizatorji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice