Art Stays 2017 bo letos usmeril v kompleksnost narave

Na Ptuju se kmalu pričenja festival Art Stays 2017, petnajsti festival sodobne umetnosti, ki ga bo 7. julija na Slovenskem trgu v parku otvorila mariborska jazz skupina Patetico.

Najprej bo v Dominikanskem samostanu razstavljal priznan avstrijski kipar Johann Feilacher. Šlo bo za veliko retrospektivno razstavo njemu značilnih lesenih skulptur, svojevrstnih oblik. Tako bo festival na Ptuj zakorakal s svojo ekološko povezano vsebino, kjer bodo na Hommage to Joseph Beuys prikazani tudi Beuysovi ekološko naravnani projekti Difesa della natura, Grasselo in Olivestone.

Nato bo Carlo Sala v Galeriji mesta Ptuj kuriral razstavo Ground and Cement, kjer bo predstavljen izbor več kot šestdesetih mednarodnih umetnikov, ustvarjajočih vse od začetka 20. stoletja do sodobnega časa. 

Prikazan bo značilen kompleksen in kontradiktoren odnos med človekom in pokrajino, saj so številni ustvarjalci slednjo preučili preko fotografije, pri tem pa tudi vse njene različne oblike odklonskosti – od arkadijske panorame do zapletenega sožitja med naravo in človeškim delovanjem (»ground and cement«).

Razvili bodo tudi filmska platna

Vsak dan od 9. do 14. julija se bodo na filmskih platnih v Mestnem kinu Ptuj in na drugih lokacijah vrtele zgodbe o naravi in umetnikih, ki so se posvetili prirodnosti sveta. Predstavili bodo pionirja Land-arta – Roberta Smithsona in Nancy Holt, dodali pa še intervencije Dana Grahama v naravi, performanse Gordona Matta-Clarka, idejo televizijskega eko kanala Paula Ryana in kritične dokumentarce Marthe Rosler.

Premierno se bo predstavil tudi mednarodni video-projekt Translation(s) – Bodies in Transit.  Festival pa obljublja še naknadno dodane vrednosti, ki bode popestrile umetniški festival, kjer si boste razstave lahko ogledali vse do 5. septembra.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice