Tone Partljič je danes predstavil svojo novo knjigo, biografsko obarvan roman z naslovom Pesnica, ki ga je izdal pri založbi Beletrina.

Tone Partljič je zagotovo eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev in naših literarnih velikanov, ki je za svoje literarne dosežke prejel tudi že več nagrad, med drugim leta 2016 veliko Prešernovo nagrado.

Danes je predstavil že svojo tretjo knjigo, ki jo je izdal pri Beletrini in nosi naslov Pesnica.

Roman daje vpogled v njegovo najbolj prepoznavno delo

Partljič se v romanu spominja na čas, ko je njegov oče zbolel, sam pa je v tekmi s časom zaključeval pisanje svoje najbolj znane drame Moj ata, socialistični kulak, da bi si jo oče še lahko ogledal. 

Pripoved je razdeljena na dva dela - ob branju prvega se po besedah avtorice spremne besede Ignacije J. Fridl zdi, da sledimo romanesknemu nadaljevanju Partljičeve drame skozi oči njegovega očeta v poznih letih življenja, drugi del pa prinaša pogled v avtorjevo literarno ustvarjanje dramskega dela.

Roman po njeni oceni zato prinaša tudi povsem novo branje enega najbolj prepoznavnih Partljičevih del, poroča STA.

Osebna zgodba, ki hkrati predstavlja zgodovino Pesnice

Fridlova je tako opisala občutenje kraja v knjigi:

"Pesnica, ki se nam je zdela v Partljičevi mladinski literaturi večna, kot prostor življenja in živosti, v tem romanu postane prostor, ki se poslavlja, mineva in umira," in še dodala : "Roman je izredno presunljiv zapis o tem, kako v hitenju skozi vsak dan ne najdemo poti in dialoga do starih in osamljenih ljudi, ki se poslavljajo."

Partljič je ob predstavitvi povedal, da je ob raziskovanju osebnega odnosa do svojih staršev, še posebej očeta, na 500 straneh popisal tudi del zgodovine nekega obdobja in kraja, obenem je še dodal, da se je s tem romanom na nek način tudi razbremenil:

"Zapisal sem nekaj, za kar se nisem zavedal, da je bil cmok, ki je ležal v meni in sem ga ga skozi nosil s sabo."

Partljič je rojen sicer v Mariboru, odraščal pa je ravno v Pesnici, kraj zato tudi nosi ime njegovega najnovejšega dela.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice