Foto: Janez Eržen
Zmagovalec 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus je mešani zbor Akademije za glasbo Jazeps Violits iz Rige, Latvija.

Na 15. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus, ki ga je minuli vikend gostil Maribor, si je laskavi naziv najboljšega pripel Mešani zbor Akademije za glasbo Jazeps Violits iz Rige, Latvija, pod zborovodsko taktirko Jānisa Ozolsa.

Zmagovalni zbor, ki je s svojimi izvedbami najbolj prepričal zahtevno petčlansko mednarodno žirijo, se bo julija prihodnje leto v Debrecenu na Madžarskem pomeril za Veliko zborovsko nagrado Evrope, ki velja za eno najprestižnejših v svetovnem merilu.

Foto: Janez Eržen

Najzahtevnejše tekmovanje v svetovnem merilu

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus si je od leta 1992, ko je bilo izvedeno prvič, pridobilo sloves enega najzahtevnejših v svetovnem merilu. Letos se ga je udeležilo trinajst pevskih zasedb, od tega osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in Amerike.

Slovenijo so več kot odlično zastopali domačini, Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc, ki si je po finalnem nastopu z nemškim zborom razdelil izvrstno tretje mesto.

Zbore je ocenjevala žirija, sestavljena iz petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: predsedovala je Helena Fojkar Zupančič, iz Slovenije, kot člani žirije pa so sodelovali Ambrož Čopi, prav tako iz Slovenije, Jae-joon Lee iz Južne Koreje, Manuel Warwitz iz Avstrije/Nemčije in Sigvards Klava iz Latvije.

Foto: Janez Eržen

Tudi netekmovalna nota

V uvodnem petkovem večeru so se zbori za ogrevanje predstavili z netekmovalnimi sporedi, v katerih so prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo, kar so nekateri podkrepili še s spremljavo na tradicionalna glasbila in s tradicionalnimi kostumi. Unionska dvorana, ki je bila polna vse tri dneve prireditve, je udeležence tekmovanja že v uvodni predstavitvi navdušeno pozdravila in nagradila z bučnimi aplavzi.

Uspešen uvodni večer je očitno bil spodbuda za nastop v tekmovalnem delu, saj so se vsi zbori  v sobotnem nastopu odrezali odlično, čeprav je bil zanj pripravljen zahteven spored iz zgodovinskih obdobij in tudi bolj sproščen program.

Foto: Janez Eržen

V obveznem programu tudi slovenska Zarja

V obvezni program so bile uvrščene tudi slovenske skladbe, ena Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, druga pa priredba ljudske pesmi Zarja, ki tujcem, kljub jezikovnim zagatam, ni povzročala preglavic.

Kot je povedala predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič, so bile vse sodelujoče zasedbe izjemno kakovostne, in jih je bil res užitek poslušati, zato je bilo delo žirije pestro, odločale pa so malenkosti: »Komisija je upoštevala več kriterijev, na primer izbor programa, način in kakovost izvedbe, kako so pevci in dirigent sledili partituri, kakšen je bil zvok zbora in njegova odrska prezenca.«

Ne glede na precej izenačene nastope je žirija morala izbrati pet finalistov, razlike pa so bile izredno majhne, tako je na primer zbor, ki je zasedel šesto mesto, od petouvrščenega ločila le ena točka.

Foto: Janez Eržen

Prestižni naziv zmagovalca in s tem vstopnico za tekmovanje za veliko zborovsko nagrado evrope 2020, ki bo prihodnje leto potekalo v začetku julija v Debrecenu na Madžarskem, si je prislužil Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas Jauktais Koris, Riga, Latvija, drugo mesto pa je pripadlo Špancem,  zboru Kup Taldea iz Tolosa, Baskija. Kako tesne so bile odločitve priča dejstvo, da sta si tretje mesto razdelila Akademski mešani zbor Maribor in Kammerchor der Musikhochschule Mannheim, Mannheim, Nemčija, peti pa so bili Američani, Mt. San Antonio College Chamber Singers, Walnut, Ca, ZDA.

Foto: Janez Eržen

Zarjo najbolje odpeli Latvijci

Žirija je podelila še dve posebni nagradi, za izvedbo skladbe Gallus jo je dobil Akademski mešani zbor Maribor oziroma Tadeja Vulc, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi zarja pa Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas Jauktais Koris, Riga, Latvija.

Za najboljšo malo vokalno skupino je bila izbrana skupina Genova Vocal Ensemble, Genova, Italija, kot najboljši zbor enakih glasov pa Wah Yan COllege Koeloon Boys' Choir, Kewloon, Hong Kong, Kitajska.

Foto: Janez Eržen

V celotnem programu kar 45 minut čiste glasbe

O zahtevnosti Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus Maribor, na katerega se lahko uvrstijo le zbori resnično izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik vrhunski program, priča tudi podatek, da celoten program, ki ga predstavijo v treh dneh, obsega za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe, kar bi zadoščalo že za celovečerni koncert.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v ekskluzivno zvezo tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope, v katerem je poleg Maribora še pet evropskih mest iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Varna v Bolgariji, Tours v Franciji, Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem in Tolosa v Španiji.

Foto: Janez Eržen

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice