Nove, rožnate vinjete zdaj naprodaj, Dars svetuje nakup pri pooblaščenem prodajalcu.

Naprodaj so rožnate vinjete za leto 2019, modre letne vinjete, ki smo jih uporabljali letos, pa medtem ostajajo v veljavi do konca prihodnjega meseca.

Tako cene in vrste vinjet kot njihove ročnosti ostajajo nespremenjene, enako je s cestninskimi razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila.

Kovinsko rožnate vinjete so na voljo v devetih različnih vrstah, kot letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Cena vinjete za osebna vozila še naprej znaša 110 evrov, cena mesečne 30 in tedenske 15 evrov. Za letno vinjeto bodo vozniki kombiniranih vozil morali odšteti 220 evrov, za mesečno 60 ter za tedensko 30 evrov. Cena letne vinjete za motorna kolesa ostaja 55 evrov, medtem ko bo za mesečno treba odšteti 30 evrov in za tedensko 7,5 evra.

Globe tudi do 500 evrov

Po podatkih Darsa je do konca oktobra bilo prodanih skupno 7,035 milijona vseh vrst vinjet z letnico 2018. Največ prodaj letnih vinjet je v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja, največje povpraševanje po tedenskih in mesečnih pa beležijo v poletni turistični sezoni, piše STA.

Z uporabo cestninske ceste brez veljavne vinjete za določen cestninski razred sicer tvegamo globo 300 evrov. Če vinjeta na vozilo ni nameščena s prvotnim lepilom oziroma če z nedovoljenim posegom spremenimo ali zmanjšamo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

V prvih desetih mesecih je bilo letos izdanih dobrih 32.000 plačilnih nalogov, v 25.000 primerih je šlo za neuporabo ali nepravilno uporabo vinjet.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice