Le streljaj od slovensko-avstrijske meje, v od Maribora le 20 minut oddaljeni vasici Berghausen, živi enajst rjavih medvedov. Medvedjo domačijo letno obišče več tisoč obiskovalcev.

V bližini Maribora, ob južnoštajerski vinski cesti, živi enajst upokojenih kosmatincev. Gre za medvedje zatočišče, v katerem je dom našlo enajst medvedov z burno preteklostjo iz različnih delov Azije in Evrope. Heidi je denimo rjava medvedka, ki sta jo zakonca Elke Weber in Hermann Skof rešila iz krempljev brezbrižnih lastnikov v Siriji. Tam se je kot bojna medvedka borila za življenje z napadalnimi psi.

Na slovenski medvedki ugašali cigarete

Tudi Fritz je eden izmed dvanajstih rjavih medvedov z burno preteklostjo. A danes je popolnoma pomirjen, njegov vsakdanjik pa sta hlajenje v bazenu in sladki med, ki ga tudi drugi medvedje več kot obožujejo. Svoj dom je v vasici Berghausen že leta 1995 našla tudi slovenska medvedka Felicitas. Tedaj je bila poznana pod vzdevkom disko-medvedka, saj je svojemu nekdanjemu lastniku denar služila v glasni in zakajeni diskoteki, na njej pa so obiskovalci ugašali tudi cigarete.

View this post on Instagram

Bonus bears

A post shared by Tony Stamp (@tonylstamp) on

Uredili medvedjo kočo s teraso

Enajst rjavih medvedov lahko opazujete med spanjem, prehranjevanjem in plezanjem naokoli. Prav vsak medved na medvedji domačiji pa za sabo skriva posebno zgodbo. Na domačiji je tudi živalski kotiček, kjer se lahko najmlajši pobližje spoznajo tudi z drugimi manjšimi živali.

Za malo starejše so uredili medvedjo kočo s teraso, ki se ponaša z izjemnim razgledom na okolico. Za okrepčilo ponujajo številne domače sadne sokove in lokalna vina.

Največji medvedji azil v Avstriji obiskuje vedno več ljudi

Za vseh enajst medvedov skrbita zakonca Elke in Hermanna, čigar glavna skrb je redna prehrana in prostor za poležavanje. Dolgih krempljev se zakonca ne bojita, do medvedov čutita le ljubezen: »Neko posebno vznemirjenje je delati s temi živalmi. Nekaj zelo posebnega, tega se ne da opisati,« sta med obiskom povedala pred časom. Tudi to je eden izmed razlogov, da sta jih sprejela v svoj dom. Zatočišče je sicer že pred tridesetimi leti ustanovil Elkin oče.

Takrat niti slutiti ni mogel, da bo to sčasoma postal največji medvedji azil v Avstriji, ki se financira pretežno iz vstopnin, vedno več obiskovalcev pa k njim prihaja tudi iz Slovenije.

Iz zavetišča v živalski vrt

Zatočišče se je zato že razširilo v pravi mali živalski vrt. Poleg medvedov je namreč tukaj svoje zavetje našlo tudi več koz, bizoni in prašiči. 

Medvedja domačija je le dobrih 20 minut oddaljena od štajerske prestolnice, obiskovalce sprejema od torka do nedelje, med 9. in 18. uro. Tudi pri vstopninah ostajajo družinam prijazni. Odrasla vstopnica stane pet evrov, za otroke tri evre, družinska vstopnica za dva odrasla in dva otroka pa stane le 14 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice