Kaj nas ob današnjem prazničnem ponedeljku čaka na Festivalu Lent?

Včeraj smo se lahko na Lentu pozibavali v ritmih bluesa in noreli z rokenrolom, se smejali komikom pod radarjem, spremljali muzikal Sen kresne noči, na Koroški cesti pa se družili z neuničljivimi mariborskimi nogometašicami Vijolicami, ki so pred 44 leti združene z Ljubljančankami odigrale nogometno tekmo pred polno Marakano.

Kaj nas danes čaka na Festivalu Lent?

Ritmi črnega kontinenta

V sklopu Folkarta bodo danes ob 17. in 18. uri Marprom Areno zavzeli vroči ritmi Kenijcev. Folklorna skupina African Tumbas je bila ustanovljena že pred 22 leti, ob uporabi značilnih glasbil in z nošami različnih plemen nas skozi temperamentne predstave popeljejo skozi bogato tradicijo svoje obmorske države. Njihovi plesi so polni nam tako zanimivih afriških ritmov, posebne energije in nenehnega gibanja. Vse skupaj pa izdatno podkrepijo z udarci na bobne, imenovane l'Ohangla; ti imajo pomembno vlogo pri vseh tradicionalnih dogodkih – pri poroki, rojstvu in ob smrti, kot tudi ob verskih obredih.

Sprehod zmajev državnosti po Starem mostu

Nepredvidljivi in lucidni kantavtor Marko Brecelj, rojen v Sarajevu, ki je odraščal v Mariboru, se bo danes med 19. in 20. uro sprehajal po Starem mostu na tako imenovanem »Sprehodu zmajev državnosti«, med katerim bo performiral, predstavljal, spraševal, odgovarjal, morda tudi pel in plesal – predvsem pa s svojimi mislimi, pojavnostjo in bridkimi besedami udeležence in mimoidoče vabil in izzival k razmišljanju in mišljenju, rado-vednosti in ostalih kvalitetah človeške inteligence in duha, za katere se zdi, da jih bo čas povozil. 

»Iz levega brega Drave na desnega ter nazaj na Glavni trg; samokolnica, ki bo zelo naložena s koračnicami in govori bo vodila ozmajan praznični sprevod. Delili bomo letake Dneva državnosti avtorjev filozofa Tončija Kuzmaniča in striparja Iztoka Sitarja. Če bo dovolj vetrovno bodo nekateri zmaji tudi poleteli, polurno kulturno druženje na desnem bregu pa bo vsebovalo tudi gasilska samofotografiranja hvaležnosti in podnosa,« napoveduje Marko Brecelj.

Trije najbolj »odštekani« slovenski chefi na SladoLentu

To je mogoče le na SladoLentu! Trije najbolj »odštekani« slovenski chefi skupaj, v živo in samo za vas! Dva brata in dve sestri ter brat! Denkov Grega je največji tehnik med slovenskimi chefi, Luka z Griča je največji kreativec, Makov David pa kuha najbolj(še) brez zavor. Kuharski show na Lentu v treh profesionalno opremljenih Gorenjevih kuhinjah se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do 24. ure. Posamezna jed stane 4 evra, posamezni kozarec vina pa 2 oz. 3 evre.

Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota, 4 srčki)
- Vafelj, češnja, verbena
- Burger z nastrgano svinjino, čebula, zelje

Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom, 3 srčki)
- Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh
- Kislo mleko z jagodami

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor, 3 srčki)
- Paradižnik & kumara
- Govedina & 43 % whisky

Energičen spoj Lilith Cage in Demolition Group

Energičen spoj elektronskih in akustičnih ritmov, rock in funk kitar, nevrotičnega saksofona in arhaičnega vokala. Na Večerovem odru bodo od 21. ure naprej nastopili Shoegaze Psycho pop skupina Lilith Cage, ki ga poleg bobnarja Matjaža Pegama sestavljata še kitarist Vili Domijan in basist Piero Pocecco, še posebej avtorsko in karakterno opredeljuje izjemen vokal pevke Lili Žigo. Rezultat sinergije posavsko-primorske zasedbe je reinkarniran post punkovski new wave duh osemdesetih z izjemnim občutkom za temačni alter in psihedelični shoegaze.

Za njimi je tu Demolition Group, ki so kljub mnogim dilemam in spremembam ohranili ustvarjalni naboj in pospešeno pripravljali nov album, ki je izšel maja s promocijskim koncertom v Kinu Šiška. »Demolition Group ostajajo brezkompromisna rokovska zasedba in še vedno delujejo na robu alterja in undergrounda. Jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja in čedalje večje atomizacije družbe,« napovedujejo organizatorji.

Pevka Lilith Cage Lili Žigo.

Oder na Dravi za jugonostalgike

Na praznični ponedeljek bo Glavni oder na Dravi nekaj posebnega za nepoboljšljive jugo nostalgike - prihajajo namreč eni najpomembnejših ustvarjalcev jugoslovanske rock scene v osemdesetih in devetdesetih letih, sarajevski Plavi orkestar. Za imetnike Lente ali Dnevne Lente je koncert legendarne rock skupine na voljo za 5 evrov, za tiste brez pa 15 evrov.

After v atriju Žičkega dvora

Pustite se zapeljati v čarobnem atriju stoletnega Žičkega dvora na «afterjih« s ponudbo dobre glasbe izpod mešalk priljubljenih mariborskih DJ-jev in barmanov, ki bodo odštevali “Gin O’Clock” ter vas razvajali z odlično ponudbo pijač izza dvornega šanka. 

Vrata atrija se bodo odpirala vsak dan ob 21. uri, za njimi pa bo potekala zapeljiva ter mična zabava pozno v noč. Na praznični ponedeljek bo v Žičkem dvoru vrtel DJ Saturday Simon. Vstopnina z Lento ali Dnevno Lento je brezplačna, za tiste brez pa je potrebno doplačilo 5 evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef46 (nepreverjen)

Brez Juge ni zabave, kaj pravite kleni Štajerci. Glavno, da pride Balaševič. Kdo je že to?

Starejše novice