FOTO: Jan Rozman
Letošnji Art kamp je že drugič zapored potekal v znamenju odgovornega ravnanja z odpadki.

Snaga je z Narodnim domom Maribor sklenila zavezo, da bo letošnji Art kamp z doslednim izvajanjem ukrepov izpeljan kot Prireditev z manj odpadki, ki je predstopnja Zero Waste prireditve. 

Pri določitvi ukrepov so tudi letos pomagali Ekologi brez meja, ki imajo na tem področju bogate izkušnje, poudarjajo pri Snagi. Posebno pozornost so tako namenili doslednemu ločevanju odpadkov, predvsem umikanju košev za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, saj so na prireditvenem prostoru postavili 12 dodatnih ekoloških otokov, na katerih so ločeno zbirali embalažo, papir in steklo, ob gostinskem delu so namestili posode za biološke odpadke, javni koši pa so dobili vlogo priročnih mizic ob nameščenih klopeh. 

Letos kar 221 kilogramov manj odpadkov

Zraven nameščene infrastrukture, ki je omogočala enostavno ločeno zbiranje odpadkov, je bila ves čas Art kampa aktivna tudi Zelena straža, prostovoljci, ki so dodatno skrbeli za dosledno ločevanje odpadkov. 

Trud, ki so ga skupaj vložili v ločeno zbiranje odpadkov, se kaže tudi v številkah. Medtem ko so lani v osmih dneh prireditev zbrali 2.485 kilogramov odpadkov, so letos zbrali 221 kilogramov odpadkov manj. »Posebej pa nas veseli, da smo v primerjavi z lani zbrali kar 20 odstotkov manj mešanih komunalnih odpadkov,« so sporočili s Snage.

Več kot 100 kilogramov več odpadne embalaže kot lani

Najbolj se je povečala količina zbrane odpadne embalaže, in sicer so je zbrali za več kot 100 kilogramov več kot lani. To potrjuje splošno statistiko ločenega zbiranja odpadkov, ki kaže, da je prav odpadna embalaža najhitreje rastoča vrsta odpadka. 

»Tudi v prihodnjem letu si bomo v Art kampu prizadevali, da bi ustvarili čim manj odpadkov. Te, ki jih bomo ustvarili pa, da bodo čim bolje ločeni. Hkrati upamo, da bodo tudi druge množične prireditve v Mariboru sledile zgledu, ki ga je že drugič zapored postavil Art kamp, saj se zavedamo, kako pomembne so takšne akcije za zmanjševanje količin proizvedenih odpadkov na dolgi rok. V Art kampu prihodnje leto pa se bomo soočili z izzivom zmanjševanja količin zbrane odpadne embalaže,« še poudarjajo pri Snagi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
perez8

Prišel sem v Slovenijo, da bi vam pomagal pri denarju

Nudimo posojiiilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
WhatsApp: +33789770894

Starejše novice