Mestna občina Maribor se je odzvala na kritike glede promenade Festivala Lent, ki bolj kot na festivalsko vzdušje spominja na ulico duhov, in prometa na območju Lenta v času festivala.

V Mestni občini Maribor so se odzvali na številne kritike obiskovalcev Festivala Lent, ki niso zadovoljni nad (nekoč) glavno promenado festivala. Ta letos veliko bolj kot na festivalsko ulico spominja na mesto duhov. Črn madež, ki se ga tokratna, že 27. izvedba »festivala v mestu, za mesto« ne more otresti.

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, je bil namen letošnje »izčiščene« promenade Festivala lent v delu od Starega mostu do Minoritskega samostana ubraniti doslej v času festivala zastrtega pogleda na reko Dravo. Ideja, vsaj za zdaj, v praksi ni izpadla najbolje.

Mestna občina Maribor poudarja, da so se z ekipo Narodnega doma Maribor na to temo večkrat sestali in skupaj določili nove prostorske spremembe glede izgleda in dojemanja festivalskega občutka na Lentu. 

»Ekipi Narodnega doma in Mestne občine Maribor sta soglasno ugotovili, da je bil v preteklosti urbanističen vidik festivala zanemarjen. Skupen dogovor je bil, da se stojnice in ves 'objektni' program premakne na severno stran ulice na območja obstoječih parkirišč, z namenom, da se omogoči nemoten pogled na reko. Zavedati se moramo, da urejamo Festival Lent, ki že v imenu karakterizira nabrežje, reko in pristan. Narodni dom je izrazil veliko zadovoljstvo na pripravljenost vodstva Mestne občine Maribor, da pomaga urediti izgled festivala in sodeluje na področjih, kjer lahko - umik parkirišč 24/7. Vsled nove postavitve so bili umeščeni tudi koncertni odri in javna stranišča, vse z namenom urbanega poudarka prezentacije reke in nabrežja,« se očitkov branijo na mestni občini.

»Nikakor pa, razen tega, da Mestna občina Maribor Festivalu Lent brezplačno nudi najem celotnih javnih površin in da je letošnje financiranje festivala s strani Mestne občine Maribor primerljivo s preteklimi leti - posebna postavka 300.000 evrov za leto 2019 je za 50.000 evrov nižja kot v volilnem letu 2018 in višja za 50.000 evrov kot v letu 2017 ter tako višja za 100.000 evrov v primerjavi z letom 2016 - nismo vplivali na organizatorja pri številu in izboru ponudnikov gostinstva, stojnic ... To je bilo izključno v pristojnosti organizatorja, torej Narodnega doma, ki mora ob tem upoštevati odločbe in soglasja naravo in kulturo-varstvenikov,« ob tem še dodajajo na občini.

Tudi glede problematike parkiranih avtomobilov na Lentu, kot kaže, ni šlo brez vroče krvi med Mestno občino Maribor in Narodnim domom Maribor. Mariborski župan Saša Arsenovič naj bi minuli konec tedna sprožil nujno korespondenco med Narodnim domom ter Uradom za komunalo, promet in prostor Mestni občini Maribor. 

»Dorekli so, da se v času Festivala Lent med Sodnim in Vodnim stolpom odredi popolna zapora ceste, da bodo nemudoma odstranjeni vsi parkirani avtomobili, ki so v nasprotju z izdano odločbo o prepovedi parkiranja na tem območju, ter da se odstranijo vsi trakovi in drugi premični predmeti, s katerimi je bil ograjen parkirni prostor. Vse navedeno je bilo v začetku tedna že izvedeno. Lent je torej tekom festivala brez avtomobilov, za kar je uveden tudi poostren nadzor,« so še sporočili iz Mestne občine Maribor in zaključili, da trud organizatorja ni ostal neopažen.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Unicit se tisto kar je bilo dobro...mb je tak fejst nor....

Nejc Cerec (nepreverjen)

Če se vam zdijo preplacane pleskavice in gasilske mize glavna atrakcija festivala Lent, potem pa res ne vem, kaj naj rečem.

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Kot prvo "so cene abnormalne'kot drugo lent je vsako leto slabsi'in se bi lahko nastevali.Maribor je postal greznica lopovov in leglo brezdelnezev',da se ne menimo o mariborskih brazilcev , ki jih je vedno vec.

Marko 1972 (nepreverjen)

Point Festivala Lent so torej preplacane pleskavice in gasilske mize?

Mariborec (nepreverjen)

Zupan bi rad napolnil svoje kafice, da bo na koncu mandata Glavno trg njegov!

BojanBau (nepreverjen)

Kaj ima to veze, samo da lahko nekaj nabijate, pa ste srečni. Ciganski čevap štanti res niso bili neka jaka točka in pohvalno, da so jih dali stran. Rabimo pa vsebino, ki bo to nadomestila.

In reply to by Mariborec (nepreverjen)

AlenL (nepreverjen)

Da ni več čevap balkan štantov ni slabo, ampak pohvalno, ker so bili res grdi. Tistemu, ki so 10x preplačane pleskavice point Lenta, pa res ne vem kaj naj rečem. Problem pa je, ker ni vsebine, ki bi to zapolnila. Narodni dom in Rukavina mora skupaj z občino in županom razmislit, kako dalje. Ker furat festival enako kot pred 20 leti danes ne gre več.

Marko 1972 (nepreverjen)

Po mojem bi lahko naredili vinsko promenado. Okusno urejene stojnice s ponudniki vina iz okolice + domace jedi (ne preplacani cevapi)

Bombek (nepreverjen)

Katastrofa od festivala...! Lent duhov..!

Starejše novice