Sledi še predzadnji dan devetdnevnega festivala, ki pa obljublja športno, glasbeno, izobraževalno-informativno in okusno preživet petek. Kaj ponuja?

Le še dan nas loči od letošnjega ognjemetnega spektakla in s tem tudi zaključka devetdnevnega Festivala Lent, ki pa nas – kot že postaja navada – tudi letos ni ravno razvajal z vremenskimi razmerami. Kljub temu pa je ta ponagajal le pri nekaterih prireditvah, medtem ko so se druge nemoteno nadaljevale. In kaj lahko vidimo danes?

Z raftom po Dravi ali z laserjem po nasprotniku

Tudi mi se bomo ob 13. uri udeležili študentskega tekmovanja v raftanju na Dravi, da vidimo, kako se bodo študentje Univerze v Mariboru v sestavljenih ekipah pomerili v tekmovanju na vodi in se tako potegovali za mamljivo nagrado.

Vir: Festival Lent 2018

Za tiste športne duše, ki pa jim bo voda prehladna, pa se lahko ob 17. uri udeležijo zabavne igre Lasermaxx, podobne paint ballu, le da se ta z maksimalno 10 igralci igra v zaprtem labirintu ob zvočnih in svetlobnih efektih.

Vir: Festival Lent 2018

Izkoristite gurmanske grižljaje

Sladolent pa pred zaključkom obljublja pravi vrhunec z najbolj znanimi slovenskimi chefi in izbranim vinom. Za obiskovalce promenade bo kuhal tokrat iz Maribora Jure Brložnik iz Mize za štiri, ki za danes obljublja »smoki bedrca«, sestavljeno piščančje bedro, panirano v intenzivni mešanici, in pa »moje miške« s kislo smetano v kristalnem sladkorju s cimetom, kakavovim drobljencem, čokoladnim moussom …

Ob njem bosta kuhala tudi Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu, in sicer brioš/rogljiček z izkoščičenim odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz oljčnega olja ter joto z repo tropinovko in vipavsko klobaso.

Rdečo peso z marinirano postrvjo in hrenom ter Moscow mule pa obljublja Gašper Čarman iz Danilo gostilne&vinoteke.

Možje v modrem pod taktirko

Danes, ob 19.30, bo na Oder Triglav pod taktirko dirigenta Nejca Bečana in vokalom operne pevke Irene Yebuah Tiran stopil Policijski orkester, ki gradi svojo tradicijo in sloves že od leta 1948.

Na današnji dan pa bo na promenadi pred odrom ob 70. obletnici delovanja Policijskega orkestra tudi na ogled razstava, po kateri bo ob 16. uri popeljala kustosinja in vodja policijskega muzeja Darinka Kolar Osvald.

Razpoloženi za funk rock?

Na Jurčkovem odru bo ob 20. uri nastopila funk-rock zasedba Flaster, ki obstaja komaj leto dni, a so marca že izdali svoj istoimenski prvenec. V maniri starih funk-rock komadov narejena glasba, zvokovno prirejena današnjemu času s producentom Danilom Ženkom. David Vezjak na kitari in vokalu, Tomi Erceg na basu in bobnar Matjaž Lorber.

Fuzija beata in vokala

Nikakor ne moremo mimo Benjamina Stanforda oziroma Dub Fx-a iz Avstralije, uličnega beatbox glasbenika, ki svojo glasbo ustvarja izključno z lastnim glasom in pomočjo nekaterih naprav. Na Večerovem odru je tako ob 21. uri obljubljena bogata »fuzija vokala in elektronskih beatov, predelanih z efekti in ujeti v zanko«.

»Njegova glasba v simbiozi povezuje hip-hop, reggae in drum&bass elemente, ki kljub svoji elektronsko-instrumentalni podlagi v živo zveni naravno in izven okvirjev klasičnih izvajanj teh žanrov.«

Đorđe Balašević na plavajočem odru

Menimo, da pa današnji gost Glavnega odra na Dravi ne potrebuje posebne predstavitve. Z akustičnim oziroma unplugged koncertom bo danes razveselil publiko Đorđe Balašević.

In ko je sam ob tej priložnosti zapisal: »Ker Festival Lent že dolgo ni več »folklorni« in ne »festival« ... Festival Lent je že dolgo Praznik!«

Afriški Vieux Farka Touré

Še veliko bi radi omenili, pa naj za zaključek še izpostavimo afriškega pevca in kitarista, rojenega v Maliju in sina velikega jazzovskega mojstra Ali Farka Touré, ki je z godbo združil jazz, blues in kitare črne celine, za svoje delo pa prejel kar dva grammyja. To je Vieux Farka Touré, ki bo nastopil ob 22. uri na Minoritih - Odru Nove KBM.

Tudi kmalu nastopajoči sin je izdal kar nekaj albumov in bil leta 2010 povabljen nastopati na FIFA World Cup, kamor so povabili tudi Alico Keys in Shakiro.

Precej poznan je po tretjem albumu The Secret, kjer je sodeloval tudi z Davom Matthewsom, Derekom Trucksom in Johnom Scofieldom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
perez8

Prišel sem v Slovenijo, da bi vam pomagal pri denarju

Nudimo posojiiilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
WhatsApp: +33789770894

Starejše novice