Včerajšnji večer je nahranil duše vsem, ki ne priznavajo umetno narejene popularne glasbe, ki že v nekaj mesecih potone v pozabo.

Včerajšnji večer na Festivalu Lent se po pestrosti ni razlikoval od drugih, saj program festivala prav vsak dan ponudi široko paleto glasbene in druge umetnosti, kjer zagotovo vsak najde nekaj zase. Včeraj pa je z odličnim programom sodelovalo tudi vreme.

V Sodnem stolpu je nastopila zasedba Brest z Vesno Zornik na vokalu, ki je odlično simbionizirala pop, rock, jazz ter indie in alter glasbene stile ter tako nagovorila publiko vseh starosti. Da bo šlo za odlične kompozicije je bilo znano že ob dejstvu, da je glasbene aranžmaje naredil fantastični slovenski jazz kitarist in skladatelj Samo Šalamon, avtorica besedil pa je ena najboljših slovenskih pesnic mlajše generacije, Kristina Kočan. Njihov koncert je tako serviral izjemno čutno in intenzivno glasbo, ko nas je skupina popeljala na potovanje izven "uradnih" poti, kjer smo preko umirjenih balad opazovali lepote in tegobe življenja ter z rockovskimi momenti pomešanimi z drum'n'basom in bossa novo pljuvali po hitrosti vsakdana, ki iz človeka dela brezčutno gmoto kože in mesa.

Nekoliko najprej proti "notranjosti" festivala je na Večerovem odru Vasko Atanasovski rock trio sicer segreval publiko pred nastopom Noctiferie v akustični preobleki, kar pa ni preprečilo, da zasedba treh izjemnih mednarodno uveljavljenih slovenskih glasbenikov z Vaskom Atanasovskim na čelu, ne bi pokazala vseh svojih virtuoznih čarovnij, ki jih povezuje udarno, pravzaprav punkersko, ritmično bobnanje Marjana Stanića, ki fuziji različnih pihal Vaska Atanasovskega in kitarskih zvokov Dejana Lapajne, daje popolno ostrino, ki si jo ta zvrst zasluži. Gre za popolnoma nov slog z mojstrskim pristopom do vseh glasbenih stilov, ki je prepojen z izjemno izvirnostjo, ki bi jo moral slišati ves svet. Težko je namreč naenkrat zadovoljiti lačne duše podivjanih punk-rockerjev in umirjenih jazz fuzistov. Pa je včeraj Vasku Atanasovskemu, Dejanu Lapajni in Marjanu Staniću to preklemano dobro uspelo.

O nastopu akustične Noctiferie pa smo že poročali v jutranjem članku.

Na Jurčkovem odru je talentiran in čustven kitarist Mike Sponza iz sosednje Italije poskrbel za dnevno dozo bluesa, ki se mu je na odru pridružil tudi “Sir” Oliver Mally, ki velja za avstrijsko zvezdo bluesa. Sicer je Mikeova podlaga oziroma rdeča nit bila na včerajšnjem nastopu skoraj vedno blues pa je skozi večer pokazal, da je razvil svojevrstno različico tega žanra, ki mu je spretno dodajal soul, rock'n'roll in celo besedila klasičnih latinskih pesnikov. Včerajšnji nastop je prepričljivo nahranil ušesa in duha tistih, ki so se ustavili pred Jurčkovim odrom in Mikeu Sponzi dali priložnost, da jim seže do srca.

Mladinin oder je alternativcem včeraj ponudil shoegaze norijo, ki je pri nas sicer glasbeno kar dobro zastopana, kar pa morda ne velja za prepoznavnost med širšo množico, ki pa ji ta žanr niti ni namenjen. Gre za nekakšno različico zasanjanega indie rocka z občasnimi izpadi norije, kjer člani benda večino igralnega časa posvetijo sklonjenim glavam in tako imenovanemu "opazovanju" čevljev od koder glasbeni žanr pravzaprav nosi ime.

Hrvaški Žen so večer na Mladininem odru otvorili s svojevrstno shoegaze-postrock izkušnjo, ki se je logično nadaljevala s psihoaktivno glasbeno zmesjo stonerskih kitar in zasanjanega vokala domače zasedbe Persons From Porlock in končala z mladim, a zelo izkušenim bendom domače grude, Haiku Garden, ki so svojim shoegaze dreampopom odlično zaključili večer alternativnega obraza in odprli vrata Pandorine skrinjice zadnjih dni Festivala Lent.

Sicer pa je KMŠ oder vnovič ponudil mesto še neuveljavljenim, mladim glasbenim zasedbam, ki so večinoma preigravale znane priredbe, Vetrinjski dvor odlični jam session s Kristijanom Krajnčanom iz Hrvaške in pa after party na Minoritih, madžarskega dja Suhaida, ki je vinilke obračal vse do prvih jutranjih sončnih žarkov.

Ste pripravljeni na zaključek Festivala Lent?

Foto: Matej Regent in Janez Leskovar

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice