Najdaljša noč v letu se v Mariboru zgodi dvakrat. Prvič, ko praznujemo Novo leto in drugič, ko se konča Festival Lent.

Da je zadnji dan Festivala Lent je bilo v mestu čutiti že ves dan. Kot nekakšno zatišje pred nevihto. Promet na mestnih ulicah je bil redek, ulice, razen tistih, ki so gostile kakšno prireditev, prazne. No, Mestni park je zavoljo Artkampa živel na polno. In nato je prišel večer. Večer velikega zaključka festivala s finalom Folkarta, raznimi drugimi koncerti in seveda tradicionalnim ognjemetom točno ob polnoči. Naenkrat je bilo celotno mesto polno plehnatih pošasti, da je bilo še kolo težko parkirati. Festivalska promenada pa kot mraljišče, da so si gostinci meli roke, organizatorji pa pogledovali k zvezdam in potiho želeli, da bi bilo naslednje leto mraljišče prav vsak dan, ne zgolj zadnji, ko je na programu ognjemet.

Večerno dogajanje začela ulična gledališča

Ob 19. uri je v Lekarniški ulici nastopilo ulično gledališče Ana Desetnica s predstavo "Nezaželeni prišleki", ki se dotika osebne lestvice moralnih vrednot in s tem aktualnega družbenega dogajanja. Že pol ure kasneje je povorka pihalnega orkestra KUD Pošta po promenadi Lenta svečano naznanila sklepna dejanja letošnjega Festivala Lent.

Glasbeni odri polni starih znancev

Na Jurčkovem odru so najprej nastopili domači Eight Bomb, ki so publiki na promenadi predstavili svojevrstno različico rockabillyja, psichobillyja in surf glasbe, ki je odlično otovrila kasnejše zabavljaštvo Soulfingersov, ki so s svojim groove in hippy discom polnim različnih priredb segreli vratove, željne obračanja proti ognjemetu.

Večerov oder je zadnji večer začinil s preverjeno mešanico začimb ala Jinx, ki so stari znanci Mariborske publike in zato poleg zasedb S.A.R.S. in Happy Ol'McWeasel, edini uspeli napolniti pododrski prostor do zadnjega kotička.

Tradicionalni Folkart in ognjemet

V Sodnem stolpu je publiko razvajal Mistermarsh, ki velja za enega najbolj predvajanih slovenskih glasbenikov na radijskih postajah, predvsem zaradi hita "Veliko mesto".

Na Glavnem odru pa se je, tako kot veleva festivalska tradicija, zgodilo sklepno dejanje letošnjega Folkarta, ko so se še enkrat predstavile vse letošnje folklorne skupine z dvojim programom in tako praktično na odru pričakale, prav tako tradicionalen ognjemet, ki je pravzaprav namenjen njim, prisvojili pa so si ga prav vsi Mariborčani.

Jazzlent s še enim vrhuncem

Jazzlent, ki je z GoGo Penguin praktično že ponudil svoj vrhunec je za zadnji dan pripravil še en bonbonček z legendarnim in verjetno najboljšim tenorskim saksafonistom na svetu, Pharoah Sandersom, enega najpomembnejših sopotnikov razvoja sodobne afro-ameriške godbe v drugi polovici 20. stoletja.

Njegova glasba je že v šestdesetih letih postala sinonim za emancipacijo temnopoltega prebivalstva ZDA, dala je zanos v boju za svobodo in enakost pravic ter obenem nagovorila izvorno bluesovske in gospelske note na meji s transcendentalnim občutenjem. »The creator has a master plan,« je skladba z 1969 posnetega albuma Karma, ki še danes buri duhove in je sprožila vnovičen preporod soul-jazz gibanja in DJ-jevske kulture, ki Sandersa danes ceni bolj kot kadarkoli prej. S svojo odrsko prezenco je pokazal, da gre za edinstveno osebnost kultnega statusa in neprecenljive zgodovinske vloge v razvoju glasbe 20. stoletja, ki je tokrat prvič nastopil v Mariboru.

Mladinin oder na preizkušnjo postavil statiko Satchma

Mladinin oder pa je po odličnem programu skozi celoten festival, zadnji dan namenil temačnemo in udarnemu hip-hopu, kjer je Mito iz legendarnih Tekochee Kru uspel klub dodobra napolniti in s svežimi beati in hitrim jezikom nakazal smer novega albuma, ki izide septembra. Temačne in težke beate je nado nadaljeval dj Blaž, ki je zadevo peljal v nekoliko zasanjanje in psihadelične vode, ki pa so v ozadju ohranjale zvok donečih in težkih basov. Odlična podlaga za Šulja, ki je nastopil kot naslednji in s svojim skrep metalom, "nazaj potegnjenimi" beati, železobetonskimi basi in melodijami drugih dimenzij, množico povozil z veliko čezoceansko tovorno ladjo, katere vztrajnost deluje še danes.

Kakopak je sklepno dejanje letošnjega festivala, kakor tudi vseh ostalih, pripadalo legendarnemu after partyju na Minoritih o katerem smo podrobneje danes že poročali.

Če je verjeti tradiciji, nekateri lentajo po mariborskih še danes ali pa jih nekoliko zmedeno počutje opozarja, da se Festival Lent še ni dokončno zaključil. Šele jutri, ko je nov delovni dan, bo žalostna realnost o koncu čudovitih devetih dni, ki so mesto popolnoma oživili in pokazali, kako bi lahko funkcioniralo skozi vse leto, prišla na plano in znova na plano priklicala Mariborsko sivino. Tradicionalno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice