FOTO: Jan Rozman
Sinoči smo se popeljali s splavom po Dravi, preizkusili grižljaj s kulinaričnega Sladolenta in obiskali baletno mojstrovino – Labodje jezero.

Znameniti ruski balet Petra Iljiča Čajkovskega, ki ga je skomponiral med letoma 1875 in 1876, je danes že pravi sinonim za klasični balet, svojo znamenitost pa je dokazal tudi na sinočnji otvoritveni predstavi Festivala Lent, ki je s produkcijo Slovenskega narodnega gledališča Maribor napolnila sedeže pred glavnim odrom.

Skladatelj je v baletnem libretu povzel kar nekaj pravljičnih motivov, največji navdih pa naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II., čigar zaščitni znak je bil labod, njegova značajska senzibilnost in sanjaštvo pa sta tudi zajeta v prinčevem liku.

Tragično in hrepeneče ...

Gre za pravljično pripoved o lepi princesi Odette, ki jo ugrabi zlobni čarovnik Rothbart in jo skupaj s prijateljicami spremeni v labode, ki se le ponoči povrnejo v prvotno stanje in pridobijo človeško telo.

Ko se princ Siegfried na svoj rojstni dan odloči odpraviti na lov, ne more verjeti svojim očem, saj se jata labodov spremeni v skupino deklet. Odette mu - v podobi očarljive kraljične - razodene skrivnost in razkrije, da se bo urok prekinil le z obljubljeno večno zvestobo.

FOTO: Jan Rozman

Odettina lepota očara Siegfrieda, ki ji izpove ljubezen in jo povabi na rojstnodnevni ples, kjer jo ima namen predstaviti družini in prijaeljem, vendar pa kraljični urok preprečuje, da bi se pokazala ljudem v pravi podobi.

Naslednji dan se na slavju zbere veliko ljudi, princu pa se predstavijo tuje princese s svojimi domačimi plesi. Kljub temu pa Siegfried zavrne vse kandidatke, saj čaka na svojo izvoljenko, s katero je preživel noč. Po slavnostnem zvoku trobent pa se pojavi dekle, enako Odette, a odeto v črno tančico. Gre za Rothbartovo hčerko Odile, ki želi po očetovem nareku osvojiti prinčevo srce in preprečiti prekinitev uroka. Princ, ki je prepričan, da gre za njegovo izvoljenko, jo imenuje za svojo nevesto, zatem pa mu Rothbart razkrije zvijačo.

FOTO: Jan Rozman

Siegfriend steče k jezeru iskat svojo pravo ljubezen, ki ji razkrije čarovnikovo ukano. Kljub žalostnemu preobratu mu Odette oprosti, kar pa razjezi čarovnika, ki iz maščevanja pričara silno nevihto, ki bi ločila ljubimca. Vendar pa je njuna ljubezen večja in močnejša, zato prežene neurje in Rothbartha, ljubimca pa obsijejo sončni žarki in razrešijo zlobnega uroka.

FOTO: Jan Rozman

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice