FOTO: Jan Rozman
Festival Lent je v polnem zagonu. Tako smo v otvoritvenem vikendu lahko uživali v številnih vrhunskih koncertih, predstavah in drugih prireditvah. Kako »velik« pa je Festival Lent v primerjavi z nekaterimi festivali pri naših sosedih?

Poletje v Mariboru se je tudi letos začelo z izjemnim festivalskim dogajanjem na Lentu. Eden največjih multikulturnih in multižanrskih poletnih festivalov v tem delu Evrope je ponos Maribora in v tem tednu bržkone ne bo Mariborčana, ki ne bi vsaj malo »lental«.

V bližini Maribora pa se v poletnih mesecih odvijajo tudi številni drugi, bolj ali manj (ali pa sploh ne) podobni festivali. Preverili smo trajanje, proračune in število obiskovalcev Festivala Lent v primerjavi s Festivalom Ljubljana, Špancirfestom v Varaždinu in Szigetom v Budimpešti.

V Ljubljani dlje in dražje, a z manj obiska

Mariborski Festival Lent ima že 26-letno tradicijo, še daljšo pa ima Festival Ljubljana. Ta je eden izmed najstarejših festivalov v naši regiji, saj ima več kot 65-letno tradicijo in velja za nepogrešljiv del poletne ponudbe v Ljubljani.

Festival Ljubljana v primerjavi z Lentom traja veliko dlje. V Mariboru se »lenta« devet dni, v Ljubljani pa je festivalsko dogajanje razpotegnjeno skozi celo poletje in ima natanko 73 festivalskih dni.

Lent ima letos 1,2 milijonov evrov proračuna, Festival Ljubljana več kot dvakrat več – 2,8 milijona evrov. A Lent kljub veliko krajšemu trajanju in nižjemu proračunu privabi veliko večje število obiskovalcev. V najboljših letih Lenta so poročali tudi o več kot pol milijona obiskovalcev, lansko leto pa je »lentalo« okoli 200.000 ljudi. Festival Ljubljana medtem obišče v celem poletju slabih 60 tisoč ljudi.

Varaždinski Špancirfest in Lent kot »dvojčka«

V le uro oddaljenemu Varaždinu letos že 20. pripravljajo Špancirfest, ki na varaždinske ulice privabi tudi veliko obiskovalcev iz severovzhodne Slovenije. Špancirfest in Festival Lent bi lahko označili za dvojčka po marsikateri podobnosti.

Prvi ulični festival na Hrvaškem je v zadnjih letih doživljal marsikaj. Proračun se je gibal od milijona do skoraj dveh milijonov evrov, pred leti pa so imeli velike težave s stalno finančno izgubo sicer priljubljenega festivala.

Špancirfest traja 10 dni, privabi pa podobno število obiskovalcev kot Festival Lent. Minulo leto so poročali o 265 tisoč obiskovalcev, kar pa želijo z letošnjo jubilejno dvajseto izvedbo preseči.

Na Madžarskem največji v Evropi

Številni Mariborčani se vsako leto udeležijo tudi festivala Sziget, ki poteka na zelenem otoku Obudai v Budimpešti in velja za največjo mednarodno glasbeno in multikulturno prireditev. Primerjava s Festivalom Lent nikakor ni na mestu. 

Sziget razpolaga z naravnost neverjetnim – 22,7 milijona evrov vrednim proračunom, ki v madžarsko prestolnico zvabi največja imena (predvsem) elektronske glasbe. Na Szigetu se tako v dobrem tednu dni, festival namreč traja osem dni, nagnete pol milijona obiskovalcev.

Z 20-krat večjim proračun Sziget privabi »le« dvakrat več obiskovalcev kot Lent.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mark 39 (nepreverjen)

26-letna tradicija... a zmeraj isto. Balašević in ostala balkanska kompanija. Ta festival bi lahko bil uspešen, če bi gostil večja imena svetovne glasbene scene ali vsaj iz ostalih evropskih držav Avstrije, Italije... Če bi gledali samo slovenske prireditve, bi rekli, da z izjemo Balkana nihče ne poje. Dolgčas in škoda denarja. Raje bi ta denar namenili socialno šibkim, ki jih v Mariboru ne manjka.

Letanca (nepreverjen)

Pač ocenjuješ nekaj o čemer se niti v sanjah ne moreš približati s svojimi predstavami. Hvala bogu, da takšni kot si ti nimajo možnosti odločati o tem. Količina turistov se poveča, kar je tudi večji doprinos mestni blagajni, aja, to je zate nepomembno. Lahko bi tudi ti dal denar socialno šibkim namesto za naročnino na internet in TV. Ne bi rabili brati tvojih nebuloz, počutil bi se ok, pa še socialno ogroženi bi imeli nekaj od tega - 300€ letno - ni slabo.

In reply to by Mark 39 (nepreverjen)

Starejše novice