Promenada lani in letos.
Zaključil se je Festival Lent, letos kar sedemindvajseti, ki pa je žal marsikoga pustil nekoliko ravnodušnega.

Kljub koncertu odmevnih imen pa so Mariborčani in drugi obiskovalci prav radi potarnali, da tudi Festival Lent ni več tak, kakršnega smo ga poznali. Večkrat smo se sprehodili po promenadi, ki pa letos nikakor ni zasijala v vsem znani podobi. 

Promenada lani.

Še lani se je kadilo od pečenih pleskavic, medtem ko so se mešali osvežilni koktejli, muzika pa je udarjala z več odrov, medtem ko so manjše množice stale okoli uličnih igralcev, ki so uprizarjali raznovrstne igre … A letos je marsikdo promenado označil za promenado duhov.

Nekaj utrinkov od lani …

A letos je bila zgodba ob Dravi videti nekoliko drugače. Sprehajalci so sicer lahko okusili burger, brbončice razvajali s kulinariko kuharskih mojstrov sedaj že priznanega SladoLenta in pri Žičkem dvoru kupili pečeno koruzo, palačinko ali pa liziko, a tudi gostinci in ponudniki so potarnali, da si niso mogli več obetati dobička – kot nekoč.

Na voljo je še Špicerbaza, ki pa – v primerjavi z lanskim letom – ni zares pokala po šivih, upoštevajoč, da je bil Glavni oder, ki se je še lani bohotil na Dravi, premaknjen na Trg Leona Štuklja.

Tako pa je bila promenada videti letos …

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, je bil namen letošnje »izčiščene« promenade Festivala Lent v delu od Starega mostu do Minoritskega samostana ubraniti doslej v času festivala zastrtega pogleda na reko Dravo. Ideja, vsaj za zdaj, v praksi ni izpadla najbolje.

Mestna občina Maribor poudarja, da so se z ekipo Narodnega doma Maribor na to temo večkrat sestali in skupaj določili nove prostorske spremembe glede videza in dojemanja festivalskega občutka na Lentu. 
 

»Ekipi Narodnega doma in Mestne občine Maribor sta soglasno ugotovili, da je bil v preteklosti urbanističen vidik festivala zanemarjen. Skupen dogovor je bil, da se stojnice in ves 'objektni' program premakne na severno stran ulice na območja obstoječih parkirišč, z namenom, da se omogoči nemoten pogled na reko. Zavedati se moramo, da urejamo Festival Lent, ki že v imenu karakterizira nabrežje, reko in pristan. Narodni dom je izrazil veliko zadovoljstvo na pripravljenost vodstva Mestne občine Maribor, da pomaga urediti izgled festivala in sodeluje na področjih, kjer lahko - umik parkirišč 24/7. Vsled nove postavitve so bili umeščeni tudi koncertni odri in javna stranišča, vse z namenom urbanega poudarka prezentacije reke in nabrežja,« so se očitkov ubranili na mestni občini.

Prvi festivalski večer je na Trgu Leona Štuklja »zatresla« balkanska glasbena eksplozija Dubioza kolektiv, lentovsko zabavo pa so nadaljevali Parni Valjak, Magnifico, letos že kar 31. Folkart, Urban & 4, Gibonni ter prvo ime domače techno scene, mednarodno najuspešnejši slovenski glasbenik in producent elektronske scene Umek, ki je napolnil trg z elektronskimi uživači.

Kot že tri leta, je tudi letos razvajal na Dravski ulici KMŠ oder, kjer je letos nastopilo skupaj kar 20 izvajalcev: Impulse, Blasius, Anomalo, The Takeover, Karyn, Shuga Coat, Simon Zimič in Patrik Verdnik, Haloban, »Ja, ne«, Skalama, Veronika Kašman, Eva Stres in Rok Podlesnik, Samantha Maya, Emkej, Hana Glavač, Saška Matajič in Clemens.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Ukinit to sranje,samo podpiranje balkanskih wanna be pevcev in ostalega sranja.Denar se naj vlozi v bolj pomembne projekte,kot pa ta zlajnani festival.

Navijac (nepreverjen)

Delat naprej.zal ste ga pac letos postemo mimo pihnili-)

Starejše novice