Festival Lent se ta konec tedna le pričenja. Drugače, a nič manj prijetno. V skladu z vsemi napotki in ukrepi za varovanje zdravja, a kljub temu sproščeno, s pestro izbiro možnosti za kvalitetno preživljanje časa za vse generacije.

»Začenja se. Nismo bili prepričani, če se bo dalo, če se bo lahko začelo, ampak začenja se.« S temi besedami je novo izdajo Festivala Lent sedaj tudi uradno odprl Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor. 

Festival Lent letos poletja v mestu ne bo najavil, temveč zaključil. Festivalsko dogajanje se tako v mestu ob Dravi pričenja že ta petek, dogodki pa se bodo razvrstili znotraj enega tedna, z zaključkom v soboto, 29. avgusta.

»Mislimo, da je potrebno mestu povrniti življenje, povrniti utrip, ki ga skozi to zahrbtno bolezen izgublja, po drugi strani pa lahko vidimo, da smo se Mariborčani zelo dobro držali. Drugi, prav tako pomemben razlog pa je, da se je v tem času pozabljalo na kulturo. Potrebno je podpreti kulturnoumetniški sektor, potrebno je podpreti vse izvajalce, tudi tiste, ki so ostali brez možnosti zaslužka, predvsem lokalne, slovenske umetnike,« dodaja Rukavina.

In kaj so letošnje največje spremembe?

Letošnji festival bo resnično potekal drugače, a v času koronavirusa je skrb za zdravje prioriteta slehernega odgovornega prireditelja dogodkov, poudarjajo v Narodnem domu Maribor. 

Prav zaradi tega so se letos organizatorji odpovedali Glavnemu odru na Trgu Leona Štuklja. Tako bo srce letošnjega festivala Večerov oder na Rotovškem trgu, kjer bo skladno s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na voljo okoli 300 mest.

Kljub temu pa bo prizorišče postreglo za nekaj festivalskih vrhuncev, med drugim bo že prvi večer nastopila Siddharta, dan kasneje Siti hlapci, pa Emkej, Prismojeni profesorji bluesa, Dan D, Vlado Kreslin, Elvis Jackson in tudi Lačni Franz.

Za vse koncerte si je letos potrebno pravočasno zagotoviti vstopnico. Cena teh pa se giba od deset do dvajset evrov. Pomembno pa je poudariti, da sta koncert Siddharte in stand-up Tadeja Toša že razprodana. 

Organizatorji poudarjajo tudi, da bo letos zapora predela Lent za voznike od 17. do 24. ure. Kar pa je morda najbolj presenetljivo, ali pa tudi ne, glede na stanje, ki ga prinaša epidemija koronavirusa, je letošnji tradicionalni ognjemet odpovedan.

Tudi na prostem bo potrebna maska

»Festival Lent je festival, ki slavi življenje. In kako ga slaviti bolje kot tako, da ostanemo zdravi in v njem uživamo še dolga leta? Zato vas vljudno prosimo, da lentate odgovorno,« še dodajajo v Narodnem domu.

Tako so organizatorji pripravili smernice, ki se jih je ob obisku festivala potrebno držati:

  • Prireditev se udeležite le, če ste zdravi in brez bolezenskih znakov.
  • Brez maske vstop na festivalska prizorišča ni mogoč.
  • Pravilno nameščeno masko nosite ob dostopanju do prizorišča oziroma ob vsakršnem premikanju po prizorišču.
  • Na prizoriščih na prostem lahko masko snamete, ko ste zasedli svoj sedež.
  • V zaprtih prostorih morate masko nositi ves čas.
  • Na vseh festivalskih prizoriščih (še posebej ob vstopu in izstopu ter ob obisku točke za prodajo vstopnic) upoštevajte medsebojno razdaljo 1,5 metra.
  • Ob vstopu na prizorišče si razkužite roke.
  • Skrbite za higieno kihanja in kašljanja.
  • Če se boste po prireditvi zadržali na prostoru, namenjenemu gostinski ponudbi, upoštevajte vsa pravila, ki veljajo za obisk lokalov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Prasci difektni

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Gda že ednouk vsen van imbecilon sprestrašenin kliknolo ka je tej virus najmenje nevaren od vseh virusov kere smo do zdaj meli. Od toga virusa so mrli samo stari lidje keri bi mrli tudi, če bi se okužili s kerin koli drugin viruson, oziroma bi mrli tak ali ovak ka so že bili pred ten betežni. Smrtnost toga virusa je v procentaj skoraj nej zaznavna. Na Hrvaškon so po uradnih podatkih glede na število uradno umrlih zaradi toga virusa izračunali ka ma sakši državljan hrvaške 99,96% šanse ka NE merje od korone. In kakšen je te tou smrtnonosen virus ka ma na hrvaškon smrtnost 0,04%? Pri nas je podobno, pa drugje po svejti tudi. Angleži so že umaknili 5000 kao umrlih od korone iz svojoga spiska, ka se je izkazalo ka so jih duplo šteli ali pa so niti nej bili okuženi in so jih vseeno ob smrti prišteli med umrle od korone. Isto je v Italiji ge se na velko vlagajo skupinske tožbe proti vladi in bolnican, glih tak v Španiji in Franciji. A mi pa li dale cvilimo kak mo vsi mrli od toga blagoga prehlada in prostovolno pristajamo na vse bedaste ukrepe kere na iz dugoga časa mečejo razne kretenuše ala Bebovička in ovi diletant Krek. Ka o profesionalnon lažnivci Kacini sploj ne gučin. Zdaj pa hitro vsi maske na goubec ka se ne prehladite

Starejše novice