FOTO: Jan Rozman
Festival Lent 2019 bo stal dober milijon evrov, glavno prizorišče festivala pa bo ponovno umeščeno na Trg Leona Štuklja. Vse kaže, da bo oder na Dravi do festivala legaliziran.

Letošnji Festival Lent bo trajal deset dni, medtem ko se bo Art kamp razvlekel praktično čez celo poletje, vse do začetka jeseni. Ob današnjem svečanem podpisu pogodbe z generalnim pokroviteljem festivala Zavarovalnico Sava so razkrili tudi vse nastopajoče, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina pa je razkril finančne podrobnosti.

»Stroški samega Festivala Lent so okoli 970.000 evrov, z Art kampom, ki se odvija tudi še po festivalu, pa vsi stroški znesejo okoli 1.075.000 evrov,« razkriva Rukavina.

Mestna občina Maribor bo skupno prispevala 454.000 evrov, Ministrstvo za kulturo pa 44.000 evrov. Organizatorji predvidevajo, da bodo z lastnimi prihodki ustvarili okoli 577.000 evrov.

Vse kaže, da oder na Dravi bo

Ena izmed novosti na letošnjem Festivalu Lent je selitev Mladininega odra iz Stachma v klet Narodnega doma. Rukavina je obžaloval, da Ane desetnice v letošnjem programu ne bo in ob tem izrazil upanje, da se vrne že v prihodnjem letu. Glavno prizorišče festivala bo ponovno umeščeno na Trg Leona Štuklja, kjer bo glavni oder. 

Čeprav je dolgo časa kazalo, da bo letošnji festival minil brez odra na Dravi, bo organizatorjem očitno uspelo združeni Večerov in Jurčkov oder izpeljati na Dravi.

»Menimo, da je Drava tista, ki je na nek način spodbudila naš festival. Želimo tukaj postaviti oder in upamo, da nam bo to uspelo. V postopku je še legalizacija in zaenkrat kaže, da nam bo uspelo,« je razkril Rukavina. V kolikor legalizacija ne bi bila uspešna, bi oder preselili nazaj na staro mesto, k Hiši Stare trte.

FOTO: Mediaspeed

Arsenovič si želi še bolj vidne spremembe

V zadnjem času je predvsem iz županskih vrst prišlo kar nekaj polemik glede samega programa in usmeritve Festivala Lent. Župan Saša Arsenovič je poudaril podporo festivalu, ki si ga v Mariboru želi videti še »neskončno let«.

»Prišli smo do vsebinskih in organizacijskih rešitev, ki so temu kratkemu času primerna. Želim si, da bi bile spremembe še bolj vidne in da bi v to še bolj vključili mlade,« je dejal župan.

»Festivalu in vsem Mariborčanom želim, da bo uspel, da bo vreme lepo in da se bomo tradicionalno srečevali, kar je pri tem festivalu najlepše. Verjamem v Festival Lent, zagotovo bo 'fajn' in verjamem da bo tako še dolgo,« je poudaril.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice