Nestrpno se že pričakuje festival, s katerim se mesto ponaša že od leta 1986. Sploh pa ob hitenju po dravskem nabrežju in ob pogledu na hitro nastajajoč Glavni oder.

Marsikdo se rad spominja velikih imen, ki so nastopila na Lentu, med drugim tudi B. B. Kinga, Ray Charlesa, Jamesa Browna ali Jimmyja Cliffa ... Seveda pa je to le drobec multikulturnega in multižanrskega programa, za katerega je tudi letos jasno, da bi moral zadovoljiti precej različnih okusov.

S 25-evrsko Lento bomo lahko obiskali osem festivalskih prizorišč in videli več predstav, stand up komedij, preposlušali alternativno ponudbo Mladininega odra ter spekter glasbenih umetnikov, nastopajočih v Dvorani Union in Sodnem stolpu.

Oder Minoriti in Glavni oder pa letos ponujata še nekaj »večjih dogodkov«, na katere bo možen vstop z doplačilom. Preverili smo, kaj ti ponujajo …

Mojster basa Richard Bona

Naj najprej izpostavimo enega boljših basistov, ki se je rodil v afriškem Kamerunu, v Minti. Že pri štirih letih je pograbil balafon in ko se je pričel učiti kitare pri 11. letih, je le dve leti kasneje že igral v francoskem jazz klubu v Douali. Spoprijateljil se je s tistim lastnikom kluba, ki pa mu je omogočil spoznavanje jazz glasbe. Zaradi želje po študiju glasbe se je pri 22. letih preselil v nemški Düsseldorf, študij pa nato nadaljeval v Franciji.

Njegov talent se je kmalu začel izražati po različnih jazz klubih, nato pa se je preselil v New York, kjer ustvarja še danes in začel igrati bas z velikimi imeni, kot so Larry Coryell, Michaelom in Randy Breckerjem, Mikom Sternom, Chako Khan, Bobbyjem McFerrinom in drugimi. Izdal je kar nekaj albumov, v letu 2005 pa je izdal solo album Tiki, ki je bil nominiran za najboljši sodobni svetovni glasbeni album na 49. podelitvi grammyjev. Danes je tudi profesor na newyorški univerzi, njegov zadnji album pa že kaže njegovo zaznamovanost s prepoznavnim afro-kubanskim okusom.

Kubanski ritmi Juana de Marcosa in Afro-Cuban All Stars

Kubansko pa obljublja tudi kubanski band Afro-Cuban All Stars z Juanom de Marcosom Gonzalezom na čelu. Njihova muzika obsega bolero, čačača, salso, timbo, rumbo, son montuno … Najbolj poznani so po albumu A Toda Cuva la Gusta, ki je bil posnet na session-ih enega svetovno znanih Buena Vista Social Club.

Mojstrska južnokorejska Youn Sun Nah in švedski Ulf Wakenius

Na minoritski oder pa bosta stopila tudi korejska vokalistka Youn Sun Nah in švedski kitarist Ulf Wakenius. Ne v eno ne drugo državo nas ne ponese ob pomisleku na jazz, kljub temu pa ekstravagantna južnokorejska pevka s svojo strastno in edinstveno predstavitvijo osvaja svetovna ušesa, nekateri jazz festivali pa jo uvrščajo med sam vrhunec ponudbe.

Pograbila je že ogromno nagrad, s svojimi vokalnimi spretnostmi in mešanico različnih glasbenih virov, ki jih svojevrstno obdela, pa upravičuje svoj prostor, ki si ga deli z glasbenimi mojstri.

Kot duo sta z Ulfom Wakeniusom izdala dva albuma pri nemški jazz založbi ATC, in sicer Voyage (2009) in Same Girl (2010). Švedski kitarist je pri 11 pograbil kitaro, danes pa se lahko pohvali tudi z nominacijo za grammyja. Med letoma 1997 in 2007 je lahko sedel tudi h kvartetu Oscarja Petersona, s čimer je okronal svojo jazz kariero. Vrhunec pa je dosegel že v osemdesetih s kitarskim duetom Guitars Unlimited, kjer ju je na finalu izbora za pesem Evrovizije 1985 spremljalo 600 milijonov ljudi, kar pa bi znalo biti največje občinstvo jazzovskega kitarskega dueta. 

Afriški Vieux Farka Touré

Vieux Farka Touré, afriški pevec in kitarist, rojen v Maliju, je sin velikega jazzovskega mojstra Ali Farka Touré, ki je z godbo združil jazz, blues in kitare črne celine, za svoje delo pa prejel kar dva grammyja. Tudi kmalu nastopajoči sin je izdal kar nekaj albumov in bil leta 2010 povabljen nastopati na FIFA World Cup, kamor so povabili tudi Alico Keys in Shakiro.

Precej poznan je po tretjem albumu The Secret, kjer je sodeloval tudi z Davom Matthewsom, Derekom Trucksom in Johnom Scofieldom.

Zgodnje psihedelično z Monophonics

Veselimo pa se lahko tudi kalifornijsko instrumentalno zasedbo Monophonics, ki je pokazala psihedelično linijo, čistokrvni soul rock in talitev glasbenih žanrov. Kaj več besed ne bi izgubljali, saj njihova glasba povzroča svojevrstne občutke in gradi zgodbe pri vsakem posamezniku posebej.

Tokrat izključen Đorđe Balaševič

Zdi se, da srbski glasbenik Đorđe Balašević ne potrebuje posebne predstavitve, saj je najbolj poznan kot kantavtor, četudi osnoval ustvaril skupino Rani mraz. Ta je po dveh albumih razpadla, Balašević pa svojo samostojno kariero nadaljuje še danes.

Nastopil bo na plavajoči atrakciji, in sicer v akustični preobleki.

Plavi Orkestar z nespremenjeno zgodbo

Ob tem ne smemo pozabiti omeniti tudi sarajevski Plavi orkestar, ki svira že iz zgodnjih osemdesetih, kmalu pa so zadoneli po vseh radijskih postajah nekdanje Jugoslavije. S svojo glasbo se štejejo kot eni najpomembnejših soustvarjalcev jugoslovanske rock glasbene scene, takrat ustvarjeno identiteto pa nespremenjeno ohranjajo še danes.

Anton Tomaž Linhart: Županova Micka (Drama SNG Ljubljana)

Gre za skoraj urno komično predstavo, ki jo je Anton Tomaž Linhart povzel po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri Die Feldmühle (Vaški mlin) ter izvedel pravo revolucijo na odru ljubljanskega stanovskega gledališča. Komedija je bila namreč uprizorjena v domači govorici, s čimer je dokazal, da je enakovredni prostor v umetnosti rezerviran tudi za materni jezik.

Komedija v dveh aktih tako pričakuje iznajdljivost preprostega kmečkega človeka, ki stopa med koristoljubnimi špekulanti, snobovskim, lahkomiselnim in predrznim plemstvom ter podkupljivimi in zapitimi uradniki.

Da ne bi obnavljali vsem znane zgodbe, naj le še dodamo, da v komediji v režiji Luke Martina Škofa in uprizoritvi ljubljanske Drame nastopajo Klemen Slakonja, Nina Valič, Saša Pavlin Stošić, Rok Kravanja, Uroš Fürst, Klemen Janežič in Janez Škof.

Dave Simpson: Dekliščina (Špas teater)

Posebno doplačilo pa bo zahtevala tudi gledališka različica velike britanske uspešnice Do nazga avtorja Dava Simpsona, in sicer predstava Dekliščina v režiji Violete Tomič. V hrvaški različici si jo je ogledal tudi sam avtor, ki je režiserki priznal dobro opravljeno delo.

Vroč večer v nočnem klubu s spektakularno zabavo in slačifanti bodo v dobrih dveh urah uprizorili Urška Vučak, Sebastjan Starič, Nataška Ralijan, Tadej Pišek, Jože Doberšek, Maja Martina Merljak, Lara Jankovič in Jernej Čampelj.

Vid Valič: Tvoj bodoči bivši mož

Posebne predstavitve ne potrebuje niti izredno priljubljeni komik in voditelj Vid Valič z avtorsko in »osebno izpovedno« komedijo, v kateri opisuje problem, kadar želja po poroki in njeno uresničenje premočno razhajata. Naj le povzamemo citat iz njegove večkrat ponovljene predstave:

»Samsko življenje večinoma ni izbira, ampak posledica. Če si samski pri 25-ih, si normalen moški, če si samski pri 35-ih letih, te imajo ljudje za psihopata ali geja. Ampak kakšno vezo imajo pri vsem tem menihi?«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice