Sodobni britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber, ki ga imenujejo tudi "Kralj muzikalov", je edini skladatelj na svetu, ki je na Broadwayu hkrati predstavil tri muzikale. Nedvomno je njegova najbolj znana rock opera Jesus Christ Superstar iz leta 1971. Si

Glavni oder

Kot rečeno, danes Festival Lent ob 21.30 na Glavnem odru ponuja rock opero Jesus Christ Superstar, katere zgodba izvira iz Nove zaveze in opisuje zadnjih sedem dni Jezusovega življenja z vidika Jude Iškarijota, ki Jezusa na koncu izda. Zgodba temelji na ključnih trenutkih iz Jezusovih poslednjih dni, kot na primer na njegovem prihodu v Jeruzalem, izgonu trgovcev iz templja, Jezusovi zadnji večerji, Judovi izdaji na vrtu Getseman, Pilatovo in Herodovo sojenje, Jezusovo bičanje ter križanje.

Muzikal Jesus Christ Superstar je velika uspešnica – ko je bil prvič uprizorjen v Londonu, je imel več kot 3350 ponovitev, in še danes velja za enega izmed najpogosteje uprizorjenih Weberjevih del poleg Fantoma v operi, Mačk in Evite.  

Muzikal bo izvedno Mestno gledališče iz Brna, ki je stalni gost na glasbenem festivalu v Wiltz iz Luksemburga in Gars am Kamp v Avstriji.

Večerov oder

Oder časopisne hiše Večer bo danes ob 21.00 gostil zasedbi King Foo in Happy Ol'McWeasel.

King Foo so se po odmevnem nastopu na slovenski popevki 2016, kjer so s pesmijo "Začaraj Me" pobrali nagradi strokovne žirije za najboljšo izvedbo in najboljši aranžma, kot najboljše pa so jih izbrali tudi ostali nastopajoči, odpravili na koncertne odre, kjer se bodo danes ustavili na Festivalu Lent. Okrepljeni s pevko Aleksandro Josič, ki je nase opozorila na talentih v Srbiji, kjer je osvojila 3. mesto so KiNG FOO trenutno ena izmed najhitreje vzpenjajočih skupin na slovenski glasbeni sceni.

Happy Ol' McWeasel pa so poznani predvsem po edinstvenih in energičnih koncertih v živo, na katerih med publiko tudi delijo pivo, skupina pa trenutno velja za eno najbolj prepoznavnih in vročih rock skupin v Sloveniji, o čemer pričajo številni koncerti tako doma kot v tujini – odigrali so jih več kot 250. Poleg tega so vročo zasedbo ovekovečili tudi v Hollywoodu! Hollywoodska produkcijska hiša 20th Century Fox je za CBS-ovo TV serijo The Crazy Ones, v kateri glavni vlogi odigrata zdaj že pokojni Robin Williams in Sarah Michelle Gellar, za soundtrack uporabila njihovo verzijo pesmi Danny Boy.

Sodni stolp

Današnji večer bo v znamenju country glasbe, saj bodo na intimnem odru nastopili Pohorje Express, si so si ime nadeli po znamenitem vlaku, ki je nekoč vozil med Mariborom in Koprom. Začetki delovanja skupine segajo v leto 1983, v naslednjih letih je postala prepoznavna z izvajanjem avtorske glasbe in zanimivimi priredbami tujih izvajalcev. Medtem so snemali, sodelovali na mednarodnih festivalih country glasbe in koncertno prečesali Slovenijo. Poslovilni koncert skupine se je zgodil leta 1990 v mariborskem Štuku.

Po 26 letih premora Pohorje express spet vozi. Od starih članov je zraven le soustanovitelj skupine Mitja Novak, ki je zbral ekipo izkušenih glasbenikov z različnih glasbenih žanrov – od jazza do narodno zabavne glasbe. Danes je njihova glasba mešanica countryia, rocka, swinga, bluesa, tex-mexa in cajuna.

Jazzlent

Ob 22. uri bo pred avditorij odra zavarovalnice Sava stopil Pat Thomas z Kwashibu Area bendom in demonstriral, da zna le malokateri glasbeni žanr človeku izrisati tako širok nasmeh, kot to velja za afriški highlife. In le malokateri highlife pevec se lahko primerja s svilenim glasom Pata Thomasa, legende popularne glasbe iz Gane, ki ga imenujejo kar »zlati glas Afrike«.

Prvi pravi »ganski roker« v svoji glasbi odraža okus nekdanje zahodnoafriške elite sedemdesetih let; uteleša glasbeno občutenje, ki je prineslo veselje in ples v sicer obubožano in depresivno okolje. Festival Lent z nastopom Pata Thomasa dopolnjuje »sveto trojico« ganske popularne godbe: Ebo Taylor (Festival Lent 2011) in Tony Allen (Festival Lent 2013) so bili redni sodelavci od najstniških let, Taylor in Thomas pa najbolj produktiven duo tamkajšnjega glasbenega okolja. Predstavljajte si zahodnoafriške ritme, ki vam razmigajo črevesje, migotajoča pihala, kitarsko tropikalijo in tradicionalno, a obenem moderno godbo in dobili boste približek zvoka, ki ga že več kot štiri desetletja kroji eden največjih še živečih velikanov afriške muzike, Pat Thomas. Boljše zabave, ne da bi človek slekel hlače, si ne znamo predstavljati! 

Mladinin oder bo danes ob 23. uri postregel z DJ večerom, kjer se bodo za naklonjenost publike in najbolj divjih plesnih ritmov bojevali Teodor G, Decadenzza, Tim Urbanya in Gamut/GMT, Vetrinjski dvor okoli polnoči jam session z Lajost Toth triom in Tobiasom Pustelnikom ter after party na Minoritih Alexa Barcka iz Nemčije, ki bo gramofone priklopil ob 23.45.

Pripravite se na zadnji dve noči Festivala Lent, ki veljata za posebej divji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice