Seveda pa to še zdaleč ni vse. Kakor vsak večer, tudi danes obilo dobre glasbe v stilu rocka, jazza in na Glavnem odru zaključek letošnjega Folkarta.

Sodni stolp

Ob 21. uri bo na odru Sodnega stolpa nastopil Mistermarsh, ki je sicer mlado ime na slovenski glasbeni sceni, pa vendar se za njim skriva stari glasbeni maček Martin Štibernik, ki se je leta 2015 po petindvajsetih letih glasbenega ustvarjanja ter igranja po mnogih glasbenih odrih podal na samostojno glasbeno pot. Istega leta je izšel Mistermarshev prvenec album Home, lani novembra pa aktualni album Altamira, na katerem se nahaja do sedaj najodmevnejša pesem Veliko mesto, ki je bila lani ena od najbolj predvajanih slovenskih pesmi na naših radijskih postajah.

V Sodnem stolpu bo v triu pretežno preigraval aktualno ploščo Altamira, slišala pa se bo tudi kakšna s plošče Home. Na odru bosta z Mistermarshem muzicirala še Sergej Ranđelović Runjoe - bobni/tolkala ter Miha Gorše - klaviature/bas/kitara. 

Večerov oder

Na večerov oder ob 21.00 prihajajo Jinx iz sosednje Hrvaške, ki so mariborski publiki že dobro poznani in jih zatorej ni potrebno podrobno predstavljati. V maju 2017 je skupina izdala novi album "Pogrebi i pomiriši", ki ga bodo, skupaj z odličnimi starimi hiti, predstavili na Večerovem odru festivala Lent.

Jurčkov oder

Skupina Eight Bomb bo ob 20.30 otvorila glasbeno zabavo na odru ob Vodnem stolpu, kjer bo pokazala, kako zveni slovenski recept za rockabilly/psychobilly oziroma rock’n’roll. Skupina za leto 2017 napoveduje izid nove plošče na vinilu. Poleg številnih nastopov po Sloveniji so odigrali tudi veliko koncertov v tujini (Belgiji, Avstriji, Nizozemski, Angliji in Nemčiji). Tam jih je slišala tudi nemška dvojezična revija Psychomania in jih uvrstila na svojo dvojno kompilacijo aktualnih bendov rock’n’roll in psychobilly scene. Glasba skupine EightBomb se predvaja po radijih širom sveta, saj ima skupina oboževalce tudi na Japonskem.

Zabavo bodo z groove in hippy disco glasbo nadaljevali stari znanci festivala, ki so večinoma zasedali Večerov oder, tokrat pa bodo preizkusili ozvočenje Jurčkovega. Gre seveda za legendarne Soulfingerse, ki so do sedaj  izdali že tri zelo uspešne albume – Live in Bp club, Very Live in No Fingers Like Soul Fingers – in nastopili na več kot 1700 koncertih, kar je zares zavidanja vredna številka. Njihov uspeh pa je gotovo povezan tudi z njihovimi mnogimi sodelovanji z uglednimi glasbenimi imeni in skupinami, kot so na primer B.B. King, The Blues Brothers Band, Eddie Floyd, David Bowie, Georgie Fame, Macoto Ozone, Miriam Maceba in drugimi. Vsa ta sodelovanja potrjujejo, da je zasedba Soulfingers zares uspešna in nadarjena glasbena skupina. Poleg odlično sprejetih mednarodnih sodelovanj, je skupina sodelovala tudi na mnogih mednarodnih glasbenih pa tudi filmskih festivalih po svetu.

Glavni oder

Na glavnem odru se bo tradicionalno ob 21.30 zgodil zaključek vsakoletnega Folkarta iz katerega se je pravzaprav razvil Festival Lent. 

Letošnji Folkart je že 29. po vrsti in poznan kot eden najvidnejših festivalov v Evropi in v svetu. Tudi njegov letošnji izbor nastopajočih skupin ni razočaral, saj smo doživeli marsikaj; vse od strastnih ritmov karibskega otoka Kube, do udarnih ritmov afriških bobnov iz Burundija, preko ponosne ter čvrste Gruzije in živahne, nam bližnje Hrvaške, do skoraj mistične, starodavne Romunije ter udarne in divje Bolgarije. Dogajanje pa bodo kot zmeraj zaokrožili naši Slovenci, člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

Jazzlent

Na oder zavarovalnice Sava zadnji dan ob 22.00 stopa legendarni Pharoah Sanders s svojim kvartetom. Ni jih več veliko med živimi. Tistih, za katere lahko rečemo, da so bili sopotniki na najpomembnejših etapah razvoja sodobne afro-ameriške godbe v drugi polovici 20. stoletja, soustvarjalci njenih najbolj prodornih vrhuncev, sodelavci in pozneje mentorji tistih, ki so ji dali povsem nove razsežnosti. »Verjetno najboljši tenorski saksofonist na svetu,« je ob neki priložnosti izjavil Ornette Coleman. Albert Ayler pa je še pred svojo smrtjo leta 1970 znal povedati: »Trane je bil Oče, Pharoah Sin, sam pa sem bil Sveti duh!«.

Edinstvena osebnost kultnega statusa in neprecenljive zgodovinske vloge v razvoju glasbe 20. stoletja prvič prihaja v Maribor!

Mladinin oder bo za zaključek ob 23. uri ponudil hip-hop, strange-hop in predvsem obilico težkih, globokih in udarnih bitov, ki bodo načeli statiko kletnih prosotorv kluba Satchmo, kjer domuje najbolj alternativen oder Festivala Lent. Nastopili bodo Firefly, Mito iz legendarnih Tekochee Kru, Blaž, Šuljo, ki je prav tako spadal v ekipo Tekochee Kru in Freeverse & DVS kot predstavnika novodobne elektronske glasbe.

Oder Vetrinjskega dvora minuto pred polnočjo ponuja Jako Kopača in Lenart Krečič Kvartet Jam, ki združuje izvrstne slovenske glasbenike, ki na slovenskih in tujih odrih sodelujejo v zelo raznolikih zasedbah. Jaka Kopač je predstavnik mlajše generacije slovenskih saksofonistov, pa vendar eden vidnejši na evropski jazz sceni. Trenutno nastopa po evropskih odrih kot solist ali član različnih zasedb, predstavlja avtorsko glasbo in poučuje. Kopač in Krečič se tokrat združujeta v kvartet z Robertom Jukičem in Kristijanom Krajnčanom, predstavili pa nam bodo avtorske skladbe brez harmonskega instrumenta vseh štirih glasbenikov.

Točno ob polnoči sledi tradicionalen ognjemet, ki na Lent privabi praktično slehernega Mariborčana, ki mu to nebesno iskrenje predstavlja vrhunec festivala, ki v osnovi ponuja precej več kot le svetlobo na večernem nebu.

Po družnem opazovanju neba pa sledi nepozabni in vsakoletno legendarni after party na Minoritih, ki vas priklejnjene k dobri glasbi drži vse do sončnega vzhoda. Letos vas bo na ketni držal Florian Keller iz Nemčije.

Nasvidenje drugo leto!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice