Mestna občina Maribor bo iz presežka Mariborskih lekarn Maribor prejela sredstva v višini 1,25 milijona evrov, ki jih bodo namenili zdravstvenima postajama Tezno in Tabor.

Na dopisni seji sveta ustanoviteljev javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor so na predlog župana Mestne občine Maribor župani ostalih občin potrdili sklep o izplačilu presežka prihodkov nad odhodki poslovnega leta 2020 v vrednosti 1,5 milijona evrov

Ustanovitelj sme sredstva uporabiti izključno za izvajanje zdravstvene dejavnosti

Na včerajšnji dopisni seji sveta ustanoviteljev javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor so župani občin Duplek, Hoče - Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram, Starše in Mestne občine Maribor sprejeli sklep o razporeditvi presežka prihodkov nad odhodki poslovnega leta 2020 v javnem zdravstvenem zavodu Mariborske lekarne Maribor.

Zakon o lekarniški dejavnosti omogoča, da se del presežka prihodkov nad odhodki javnega zavoda vrne ustanovitelju, če s tem ni ogroženo solventno ali likvidno poslovanje javnega zavoda. Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da sme sredstva ustanovitelj uporabiti izključno za izvajanje zdravstvene dejavnosti. 

Izplačilo presežka prihodkov nad odhodki v proračun ustanoviteljev bo tako Mestna občina Maribor, ki je 83,4 odstotni lastnik Mariborskih lekarn Maribor, omogočilo plačilo projektne dokumentacije za investiciji v zdravstveni postaji Tezno in Tabor, v slednjem primeru pa tudi pospešilo začetek gradnje nujno potrebne zdravstvene postaje na Jezdarski ulici. 

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da bodo prejeta sredstva v pretežnem delu namenjena izgradnji nove zdravstvene infrastrukture Zdravstvene postaje Tabor. 

Tudi ostale občine ustanoviteljice bodo sredstva, ki jih bodo pridobila iz tega naslova, v skladu z zakonom porabile za izvajanje zdravstvene dejavnosti. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je zavzel, tako so sporočili iz občine, da bo delež presežka prihodka nad odhodki javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor, kljub drugačnemu predlogu uprave, višji in izplačan ustanoviteljicam javnega zavoda v višini 1,5 milijona evrov, od tega bo 1,25 milijona evrov namenjenih Mestni občini Maribor za predmetni investiciji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice