Po Sloveniji je še nekaj krajev, kjer prebivalci nimajo mestnega vodovoda. Med temi je tudi mariborska krajevna skupnost Bresternica – Gaj.

V majhnih vasicah tik ob štajerski prestolnici, vsi domačini še nimajo urejenega mestnega vodovoda. 

Prebivalci območij brez vodovoda imajo zasilne rešitve, pripoveduje Primož Hedl, predsednik sveta krajevne skupnosti: »Nekateri imajo stare vodohrane ali pa lastna zajetja. Ampak vsi vemo, da zaradi vremenskih neprilik, prihaja do sušnih in zelo mokrih obdobij, zato marsikateri družini vode zmanjka. Ti ljudje morajo v tem primeru sami reševati te zagate in si sami organizirati prevoz.«

Poleti, v času suše, jim pitno vodo dostavljajo gasilci: »Ni več dežja, ki bi počasi pronical v zemljo. In letos se je pojavilo kar nekaj primerov, ko so gospodinjstva ostala brez vode.« A vse to se bo vsaj v nekaterih koncih kmalu spremenilo.

»V zaključni fazi je vodovod Bresternica oziroma Jelovec, Sredme. To je velik zalogaj in velik vodovod, ki bo oskrboval približno 150 družin. Veseli smo, da je prišlo do zaključka projekta, ki se je vlekel že deset let. Mislim, da bo v roku enega meseca zadeva v pogonu,« pojasnjuje Hedl.

Dodaja še, da se »Projekt Urban – Gaj novelira, projekti za Šober, Brda oziroma Tojzl pa še niso izdelani, niti njihove idejne zasnove, ampak je to v planu. Vodovoda v predelu Gaj – Žavcarjev vrh pa še sploh nismo obravnavali.«

Hedl: Vodovoda do Gaja nad Mariborom si želimo čim prej

»Župan se je zavezal, da bi v letošnjem letu zagotovil sredstva za izdelavo dokumentacije za izvedbo vodovoda Urban – Gaj, kar je za nas ključnega pomena. To je bila pravilna odločitev, ker nimamo realne ocene o znesku. In na podlagi tega zneska se bomo odločili kako bo z realizacijo naprej,« nadaljuje Hedl in dodaja, da so si traso od Gaja proti Tojzlu in spodnjim zaselkom, že ogledali. 

Na tak način ugotavljajo, čez katere parcele teče vodovod. Sledilo bo urejanje dokumentacije in gradbeno dovoljenje: »Projekti morajo biti pripravljeni, saj jih le tako lahko začnemo umeščati v občinski proračun.«

»Upam, da bomo v letošnjem letu pridobili ustrezno dokumentacijo, tudi dokumentacijo za izvedbo, kjer bo znan točen znesek, in pričakujem, da bodo mestni svetniki in župan v prihodnjem letu v proračunu upoštevali ta znesek in bomo pričeli z gradnjo, ki je lahko tudi fazna. Seveda, si želimo vodovoda do Gaja čimprej,« dodaja.

»V tem tisočletju je žalostno, da nekdo ne more odpret pipe in si natočiti kozarec vode,« še pristavil.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
alfonz (nepreverjen)

vodovod jelovec srednje deluje vsaj že 3 mesece

zedinjena slovenija (nepreverjen)

150 družin v okolici Maribora kmalu vendarle do pitne vode !!
Zakaj smo že morali vpisati vodo v ustavo ??

Starejše novice