FOTO: Bobo
Zakaj je morala mladoletnica sama podati prijavo policiji, ko jo je družinski zdravnik Davorin Kolarić otipaval, in ne pristojni v javnem zdravstvu, ki naj bi skrbeli za varstvo pacientovih pravic?

Varuhinja pacientovih pravic, ki je primer obravnavala, prijave ni podala, ker tega naj ne bi želel dekličin oče, takratni zastopnik mladoletnice. 

Družinski sodnik je namreč 16-letnico med pregledom otipaval po prsih in spolovilu. Sodišče mu je izreklo 18 mesecev pogojne zaporne kazni, a delo zdravnika lahko opravlja naprej.

Vodstvo zdravstvenega doma pa se za prijavo ni odločilo, ker takrat naj krivda ne bi bila dokazana. Sodišče pa meni prav nasprotno, saj je zdravniku izreklo leto dni in pol pogojne zaporne kazni, ki pa sicer še ni pravnomočna.

Izpovedalo se je dva dni po pregledu ...

Dva dni po zanjo neprijetnem pregledu se je dekle v pisarni varuhinje pacientovih pravic v solzah izpovedalo o zdravniku, ki se je s prsti dotikal njenih sramnih ustnic. Varuhinja ji je razložila, da lahko na podlagi zakona sproži tako imenovano prvo obravnavo.

»Prvo obravnavo smo tudi izvedli, na kateri je bil tudi sklenjen dogovor in ker je bil dogovor sklenjen, se zadeva tudi zaključi tudi po zakonu o pacientovih pravicah,« pojasnjuje zastopnica pacientovih pravic Vlasta Cafnik.

Spolnega delikta takrat nihče ni prijavil policiji, dogovorili so se le za zamenjavo osebnega zdravnika. Davorin Kolarić je nekaj mesecev po tem zapustil Lenart in zdaj že dve leti dela na Razkrižju kot koncesionar, a nam danes z njim ni uspelo govoriti.

Ob dogovoru z dekletom, njenim očetom, zdravnikom in varuhinjo je bil tudi direktor lenarškega zdravstvenega doma Jožef Kramberger, ki tako prebira del zapisnika: »Z dogovorom so se strinjali vsi udeleženci.«

Kot pravi sam, takrat ni mogel sklepati, da je šlo za spolni delikt. »Kadar vidim, da je kaznivo dejanje, definitivno to naredim, tudi na policiji se lahko to preveri, v tem trenutku pa tega res nisem videl,« dodaja direktor Zdravstvenega doma Lenart.

Prijavo podalo dekle samo

Prijavo je nato podalo dekle samo, šele ko so bili vsi postopki pri varuhinji zaključeni. Ta je ugotavljala le kršitve pacientovih pravic in zadeve ni predala policiji.

»Zato ker mislim, da ni primerno, da jaz z neko tako zadevo pacienta potem presenetim, morda se on niti ne bi odločil za prijavo, bi mogoče zadevo drugače reševal,« razmišlja Cafova.

So pa v Zdravstvenem domu Lenart nesporno ugotovili, da je bil pregled opravljen nestrokovno, brez ustreznih razlag o poteku postopka. Zato je direktor vsem zaposlenim kmalu po dogodku dal posebna navodila.

»V primeru pregleda mladoletnih oseb mora biti prisotna medicinska sestra ali zdravstveni tehnik, če z mladoletno osebo ne pride oče ali mati.«

Kolariću zdaj na Razkrižju teh posebnih pravil ni več treba upoštevati, saj si jih kot zasebnik postavlja sam.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ker so zdravni… (nepreverjen)

Starejše novice