Pred tedni so v državnem zboru odločili, da bomo po štirih letih za 2. januar ponovno doma. A danes so vseeno odprte številne trgovine.

Po varčevalnem zakonu leta 2012 sta bila dva prosta dneva po novoletnem praznovanju le utopija. Ljudje so morali hočeš nočeš delati, čeprav utrujeni in posledično ne tako efektivni na delovnem mestu. Letos pred novim letom pa so v državnem zboru končno sprejeli zakon, po katerem smo za drugi januar spet doma. A ne vsi, nekateri danes kljub temu delajo.

Negativnih posledic za gospodarstvo ne bo

SMC, predlagatelji vrnitve zakona, po katerem bomo ponovno doma 2. januarja, so si prizadevali za povrnitev več desetletij staro tradicijo praznovanja novega leta. Slednje jim je tudi uspelo s pojasnilom, da bo takšna praksa obrodila več sadov, kakor delo na drugi januar, saj ne bo imela negativnih posledic za gospodarstvo. Ljudje so danes namreč še vedno utrujeni od praznovanja in kot taki tudi bolj neefektivni na delovnem mestu. S potezo se sicer niso strinjali v Gospodarski zbornici Slovenije s pojasnili, da je takšna poteza slaba za gospodarstvo – v konkurenčnih državah Evrope bi naj delali med 70 in 250 ur letno več. Seveda pa v GZS niso pojasnili, koliko več stresa in pregorevanja na delovnih mestih povzroča takšna praksa.

Nakupovalni centri danes še obratujejo

Tudi pri nas se bo danes delalo. Preverili smo odpiralne čase nekaterih nakupovalnih centrov, ki so danes delno odprti. V večini primerov so nakupovani centri, kot so Europark, Qlandia, Mercator center in E. Leclerc odprti do 15. ure. Tudi Hofer in Lidl svoja vrata zapirata ob 15. uri. Planet Tuš bo odprt vse do 13. ure, vsi zamudniki pa se lahko odpravite tudi v dežurno Mercator poslovalnico na Avtobusni postaji Maribor, ki danes obratuje vse do 23. ure

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice