Z gradnjo montažnega objekta za bolnike s covidom-19 bodo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pričeli nekoliko pozneje, kot so sprva načrtovali.

Univerzitetni klinični center Maribor se je na začetku drugega vala epidemije covid-19 soočal z veliko prostorsko stisko, predvsem zaradi svojih covidnih bolnikov. V ta namen so z zunanjimi izvajalci zasnovali rešitev v obliki postavitve mobilnega hitromontažnega zdravstvenega objekta na parkirišču ob stavbi Oddelka za onkologijo. 

Sprva so začetek gradnje objekta na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo, s katerim bi pridobili okoli 30 dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, napovedovali za sredino januarja, a je priprava projektne dokumentacije trajala nekoliko dlje, kot so pričakovali.

»Trenutno je v pripravi projektna naloga in razpisna dokumentacija za javno naročilo. Razpis za izvedbo bo objavljen do konca tega meseca z rokom za oddajo ponudb 15 dni,« poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Zato pričakujejo pričetek gradnje v drugi polovici februarja letošnjega leta. »Do zakasnitve pričetka gradnje je prišlo iz razloga zahtevnosti priprave razpisne dokumentacije, predvsem priprave projektne naloge, v kateri morajo biti definirane vse tehnične zahteve za objekt. Predhodno se je bilo potrebno tudi dogovoriti za vse zahteve medicinske stroke, vezane na objekt,« so za Mariborinfo še poudarili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Prvo za covidne bolnike, potem za potrebe onkologije

Objekt bodo v prvi fazi uporabili za zdravljenje bolnikov s covid-19, v naslednjih letih pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih od 2023 do 2025. V končni fazi pa bi naj objekt uporabili za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vedno večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah. 

Rešitev predvideva izgradnjo montažne bolnišnice oziroma postavitev montažnega objekta velikosti 1360 kvadratnih metrov z vsemi potrebnimi inštalacijami in opremo. S tem bo Univerzitetni klinični center Maribor pridobil prostor za zdravljenje od 20 do 24 akutnih bolnikov s koronavirusom ter od pet do šest bolnikov z najtežjo obliko koronavirusa, ki potrebujejo mehansko predihavanje, in sicer v obdobju, ko se bo epidemija umirila. 

Vrednost projekta ocenjena na 4,5 milijona evra

Po pričakovanjih vodstva stroke bodo bolniki s koronavirusom tudi v prihodnje, po umiritvi epidemije, kljub cepljenju še nekaj časa potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Bolnike z ostalimi infekcijskimi boleznimi, ki se ne nanašajo na koronavirus, bo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ponovno mogoče zdraviti v stari stavbi infekcijskega oddelka do njene rušitve, saj je sama stavba neustrezna. 

»Stavba ne omogoča izolacijskih pogojev za različne vrste izolacij, še zlasti kritična pa je postala situacija v času pandemije koronavirusa, saj zaradi prostorskih razlogov ni možno zdraviti covidnih in necovidnih bolnikov v isti stavbi,« poudarjajo na ministrstvu za zdravje in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Namen in cilj investicije je torej zagotoviti ustrezne pogoje za opravljanje zdravstvenih storitev, boljšo oskrbo bolnikov in kakovostnejšo specialistično zdravstveno obravnavo v skladu s sodobnimi standardi. Ocenjena vrednost znaša 4,5 milijona evra, sredstva pa se bodo zagotovila v okviru proračuna Republike Slovenije za leto 2021

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Gas gas..v Lj so v 3 tednih vse resili
Denar je...gremo...tokrat ni za jamrat da denarja ni...

Starejše novice