FOTO: Janez Leskovar, Dan odprtih vrat Doma pod Gorco
Na širšem mariborskem območju deluje deset zavodov za starejše s 3428 mesti, na takojšnjo namestitev pa čaka 700 ljudi.

Trenutno na širšem mariborskem območju deluje deset domov za ostarele in posebnih socialno varstvenih zavodov. Poleg domov Danice Vogrinec, Tezno, Dom pod Gorco in Sončni dom se največ ljudi odloča za nastanitev v eni od enot bližnjih domov za starejše občane v Slovenski Bistrici in Poljčanah, pa tudi na Ptuju, v Lenartu, Jarenini in Ormožu.

Po besedah STA je v vseh omenjenih zavodih na voljo 3428 mest, kjer jih je običajno prostih le nekaj, na takojšnjo namestitev pa trenutno čaka okoli 700 ljudi. Mariborska občina je pojasnila, da trenutno ne načrtujejo večjih naložb v zvezi z oskrbo starejših, saj naj bi šlo predvsem za nalogo ministrstva za delo, družino, socialen zadeve in enake možnosti, lokalne skupnosti pa so dolžne poskrbeti za pomoč za domu.

Starejši v Mariboru imajo tovrstno pomoč organizirano v okviru Centra za pomoč na domu, za kar je letos v proračunu Mestne občine Maribor namenjenih 383 tisoč evrov. Dnevni in medgeneracijski center v mestu vodi Dom Danice Vogrinec, medtem ko so oskrbovana stanovanja na voljo ob domovih Tezno in Dom pod Gorco.

Tudi v Slovenski Bistrici se čaka po dva meseca ...

Na bistriškem območju pokrivajo oskrbo starejših z dvema enotama Doma Jožeta Potrča Poljčane, medtem ko je v Slovenski Bistrici leta 2013 občina zgradila enoto z lastnimi proračunskimi in evropskimi sredstvi regionalnih razvojnih programov. V domu je tako na voljo 124 postelj, čakalna doba pa je okoli dva meseca, za moške tudi več. Mesečno izvajajo tudi pomoč na domu za okoli 61 uporabnikov, čemur iz letnega občinskega proračuna namenijo 188 tisoč evrov.

V Slovenski Bistrici financira občina tudi Center za starejše Metulj, kjer jih tedensko obišče okoli 180 uporabnikov, s katerimi meseno oblikujejo program po njihovih željah, tako so na voljo različne delavnice, predavanja, telovadbe in izleti, strokovno pomoč pa zagotavlja tamkajšnji center za socialno delo.

Za zdaj in tudi v kratkem na območju bistriške občine še ni in ne bo oskrbovanih stanovanj, prav tako pa po izgradnji doma na občini ne načrtujejo večjih naložb v zvezi z oskrbo starejših.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice