Nov primer hude zmote v našem zdravstvenem sistemu. Zamenjali dve pacientki z istim imenom, priimkom in datumom rojstva, eno zdravili za rakom, čeprav ga sploh ni imela.

Večer poroča o hudi zmoti napačnega diagnosticiranja in zdravljenja dveh pacientk, katerih identiteto so kratkomalo zamenjali. Nepokretna 84-letna Mariborčanka, ki je bila lani zaradi žolčnih kamnov operirana v UKC Maribor, je pozneje po pošti prejela povabilo za obsevanje na ljubljanski onkologiji. Več kot presenečena je bila vsa družina, saj so se tako prvič seznanili z verjetnostjo, da ima gospa raka.

Prava bolnica je medtem že umrla

Gospa se je v sinovem spremstvu najprej odpravila do osebne zdravnice v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca in ta je sklepala, da je povabilo na obsevanje avtentično ter tako napisala napotnico. Napačna bolnica je sklepala, da tukaj napake očitno ni in vseeno šla na obsevanje, za katerega je znano, da lahko dodobra oslabi celoten imunski sistem in pusti tudi dolgotrajne posledice.

A tudi sama ni vedela, da je napotnica pravzaprav napačna – prava bolnica, ki je v zadnjem stadiju raka potem tudi umrla in ni prejela obsevanja, se je prav tako zdravila v UKC Maribor, le da na oddelku z revmatologijo. In kako je do takšne zmešnjave sploh lahko prišlo? Bolnici sta si delili namreč enako ime, priimek, celo letnico rojstva in tako so se dokumentacije obeh bolnic najbrž nekako premešale.

Pravi krivec še ni znan

Zaenkrat ne UKC Maribor ne onkološki inštitut ne prevzemata odgovornosti za takšno napako. Kdo je pravi krivec, bomo še izvedeli, dogodek pa preiskuje tudi policija v Policijski upravi Ljubljana.

Več o poteku primera bomo še poročali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice