Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je s sofinanciranjem švicarskega prispevka pričelo z izvajanjem projekta Pot do trajne in varne nastanitve za stanovanjsko izključene. Do zdaj so ga izvajali le v Ljubljani, odslej pa ga bodo tudi v Ma

Bojan Kuljanec, vodja antideložacijskega projekta za STA pravi, da je cilj projekta predvsem nudenje nastanitvene podpore ljudem, ki so vseljeni v bivalne enote in neprofitna stanovanja, in sicer z namenom, da bi lahko te bivalne enote oziroma neprofitna stanovanja obdržali in jih uporabljali s čim manj težavami.

Že lani je z društvom v stik stopil tudi mariborski medobčinski stanovanjski sklad, ki je želel začeti z izvajanjem podobnega programa. Ponudba je v društvu bila sprejeta, dogovorili so se za razvijanje podobnega antideložacijskega programa, ki je sestavljen iz dveh delov.

Prvi del se nanaša na izvajanje različnih dejavnosti v novem skupnostnem prostoru na Preradovičevi ulici, ki je namenjen podpori razvoju skupnosti, vzpostavljanju dobrih odnosov med stanovalci in informiranju o samem programu. Izkušnje iz podobnih programov namreč po mnenju Kuljanca kažejo, da povezovanje skupnosti pomeni močan preventivni dejavnik.

Drugi del programa pa bo usmerjen v prožno terensko podporo ranljivim posameznim najemnikom in družinam v vsakdanjem življenju s ciljem preprečevanja izgube stanovanja ter odpravljanja krivdnih razlogov za odpoved pogodbe. Kuljanec pravi, da izhajajo iz dobrih in pozitivnih praks.

Njihove aktivnosti podpira tudi Mestna občina Maribor, enoletni program pa je prijavljen tudi na ministrstvu za delo.

Foto: Facebook stran Kralji ulice

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice