Šesterica evropskih držav, med njimi tudi Avstrija, je z današnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev.

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015. Izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

Nadzor podaljšan vsaj do novembra

V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra, poroča STA.

Nadzoru na avstrijsko-slovenski meji naša država že dolgo nasprotuje, saj naj bi dobro varovala zunanjo schengensko mejo, kar je izpostavil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar v začetku tedna na dvodnevnem obisku na avstrijskem Tirolskem.

Dunaj pa vendarle vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ajngemohc (nepreverjen)

In tako bo tudi ostalo. Naši politiki pravijo, da smo na evropskem vlaku. Že, že..toda nismo v kupejih, ampak zunaj na "štengah".

Starejše novice